Uniunea Europeană renunță să recurgă la posibilitatea de a cumpăra 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin împotriva covid-19, prevăzute prin contracte cu AstraZeneca și Johnson & Johnson, declară un oficial Ue de rang înalt pentru Reuters.
Comisia Europeană a semnat, în numele Celor 27, un contract cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul american J&J - din care a comandat doar 200 de milioane - și unul cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca - dintre care a cumpărat 300 de milioane, arată news.ro.
”Nu este nevoie să recurgem la opțiuni” de achizționare a unor doze suplimentare, declară un oficial european implicat în negocieri cu laboratoarele.
Acest lucru înseamnă că UE crede că își poate atinge obiectivul vaccinării a cel puțin 70% dintre europenii adulți până la sfârșitul verii doar cu vaccinuri livrate de către alianțăa americano-germană Pfizer-BioNTech și compania ameriană Moderna.
Oficialul citat apreciază însă că este prematur să spună dacă UE ar urma să încheie în viitor alte contracte cu cei doi giganți farmaceutici.
Această decizie marchează o nouă distanțarea a UE de laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca, după ce grupul a revizuit în scădere puternică, la începutul anului, obiectivul livrării vaccinului său uniunii, incovând probleme de producție.
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)Vaccinurile AstraZeneca-Oxford și Johnosn&Johnson sunt autorizate în UE, în pofida semnalării unor cazuri atipice de formarea a unor cheaguri de sânge în urma administrării lor.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) subliniază că beneficiile celor două vaccinuri sunt maiimportante decât aceste efecte secundare rare.