UDMR vrea să importe în România încă o măsură a lui Viktor Orban

UDMR vrea să importe în România încă o măsură a lui Viktor Orban

Inquam Photos / George Calin

scris 20 iun 2022

UDMR, care face parte din coaliția de guvernare, propune instituirea unui impozit numit „windfall tax” și care ar urma să se aplice profiturilor excepționale obținute de companiile din anumite domenii. Acest sistem a fost aplicat de premierul ungar Viktor Orban încă din 2010, iar în luna mai acest an liderul de la Budapesta a anunțat din nou impunerea de „windfall taxes” pe „profiturile suplimentare” ale băncilor și ale marilor companii private, pentru a ține în frâu deficitul bugetar.

UDMR propune un impozit pe profit excepțional, numit „windfall tax” – un mecanism de redistribuire a profiturilor/câștigurilor conjuncturale înregistrate de acei operatori economici care în condiții de criză au beneficiat de avantaje pur circumstanțiale, fără legătură cu competitivitatea produselor sau serviciilor furnizate/prestate, cum ar fi de exemplu industria pharma, de energie sau serviciile de curierat, a declarat pentru Agerpres deputatul Miklos Zoltan.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Mesaj nervos al lui Ciolacu pentru liberali pe tema Codului Fiscal: M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea. Nu-s pompier de serviciu CITEȘTE ȘI VIDEO Mesaj nervos al lui Ciolacu pentru liberali pe tema Codului Fiscal: M-am săturat să apară tot felul de tiriplici care vin și își dau cu părerea. Nu-s pompier de serviciu
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Acești operatori au înregistrat câștiguri extraordinare, în sensul în care în scenariul «business as usual» le-ar fi fost imposibil să le înregistreze atât în contextul măsurilor administrative pe care statul a fost obligat să le ia pentru stăvilirea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru creșterea rezilienței comunităților în fața crizei sanitare, cât și ulterior resimțite ca urmare a crizei de aprovizionare sau a conflictului din Ucraina. Așadar, astfel de venituri nu pot fi altfel categorisite decât ca fiind conjuncturale, aduse de un «vânt favorabil în pânze» resimțit în anumite sectoare”, a argumentat parlamentarul UDMR.

Potrivit acestuia, impozitarea acestor profituri excepționale ar reprezenta un act de solidaritate cu societatea în general, cu restricțiile și eforturile pe care le-au suportat alte ramuri economice și numeroase categorii sociale.

„De asemenea, trebuie subliniat și costul bugetar al măsurilor implementate în anii 2020 și 2021, suportat de societate și de economie, cost care se reflectă în deficite bugetare greu de gestionat”, a adăugat deputatul.

Astfel de taxe au fost aplicate de Viktor Orban în Ungaria. În 22 mai, Guvernul Ungariei a anunțat că va impune windfall taxes pe „profiturile suplimentare” ale băncilor și ale marilor companii private în încercarea de a ține în frâu deficitul bugetar în creștere, recurgând din nou la o politică care l-a ajutat pe Viktor Orban să evite creșterea taxelor pentru familii, potrivit Reuters.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

Viktor Orban a menționat că aceste impozite excepționale se vor aplica în 2022 și 2023. El a spus că va exista o limită de timp pentru aceste taxe, dar unele dintre taxele speciale anterioare au devenit o parte durabilă a regimului fiscal.

„Vom obliga băncile, asigurătorii, marile lanțuri de magazine, industria energetică și firmele comerciale, companiile de telecomunicații și companiile aeriene să plătească o mare parte din profiturile lor suplimentare în două fonduri de stat”, a declarat Orban. Cele două fonduri ar urma să finanțeze costurile plafonării prețurilor la energie pentru gospodării și dezvoltarea armatei.

Viktor Orban a stabilizat economia cu o serie de taxe excepționale aplicate băncilor, firmelor de retail și companiilor energetice după 2010, care au contribuit la reducerea deficitului, dar au erodat încrederea investitorilor, conform Reuters.

Nu este singurul domeniu în care UDMR vrea să impună în România politicile lui Viktor Orban. Proiectul depus de parlamentarul Zakarias Zoltan copiază politica lui Viktor Orban privind diseminarea în școli a informațiilor despre schimbarea de sex sau homosexualitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
udmr
viktor orban