SUA îl refuză pe Zelenski: Atacurile cu rază lungă în Rusia nu vor schimba cursul războiului, Ucraina poate folosi dronele proprii, iar rușii și-au mutat deja avioanele

SUA îl refuză pe Zelenski: Atacurile cu rază lungă în Rusia nu vor schimba cursul războiului, Ucraina poate folosi dronele proprii, iar rușii și-au mutat deja avioanele
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2024

Nu există „nicio capacitate” care să schimbe războiul din Ucraina în favoarea Kievului, a avertizat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după ce președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să permită forțelor sale să folosească armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, transmite Reuters.

La întâlnirea periodică a aliaților Ucrainei la baza aeriană americană Ramstein din Germania, Zelenski și-a repetat apelul către țările occidentale de a furniza mai multe rachete cu rază lungă de acțiune și de a ridica restricțiile privind utilizarea acestora pentru a lovi ținte precum aerodromuri din interiorul Rusiei, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Austin a declarat că Washingtonul și aliații săi vor continua să ofere un sprijin puternic Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei, anunțând încă 250 de milioane de dolari ca asistența americană pentru securitate. Dar, întrebat de reporteri, șeful Pentagonului a respins ideea că dacă ar fi permise lovituri profunde în interiorul Rusiei cu arme occidentale, aceasta ar duce la o schimbare a jocului. El a declarat că Rusia și-a mutat deja avioanele care lansează bombe planante în Ucraina dincolo de raza de acțiune a rachetelor ATACMS furnizate de SUA.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
LEGE Iohannis a promulgat donația Patriot către Ucraina CITEȘTE ȘI LEGE Iohannis a promulgat donația Patriot către Ucraina

„Nu există nicio capacitate care să fie în sine decisivă în această campanie”, a declarat Austin reporterilor la finalul întâlnirii. În schimb, el a spus că Ucraina are propriile capacități - cum ar fi dronele - pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei care nu sunt la îndemâna rachetelor ATACMS și Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

„Există o mulțime de ținte în Rusia - o țară mare, evident”, a spus Austin. „Și există o mulțime de capacități pe care Ucraina le are în ceea ce privește UAV-urile (vehicule aeriene fără pilot) și alte lucruri pentru a aborda aceste ținte”, a afirmat șeful Pentagonului.

Printre alte donații, Germania s-a angajat să furnizeze Kievului încă 12 obuziere autopropulsate, în timp ce Canada a declarat că intenționează să trimită 80.840 de rachete mici neînarmate aer-suprafață, precum și 1.300 de focoase în următoarele luni.

PLEDOARIA LUI ZELENSKI

Zelenski și-a făcut vineri prima apariție în persoană la o reuniune Ramstein într-un moment important al războiului, care durează de 2 ani și jumătate.

Forțele ucrainene au realizat o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia, chiar dacă forțele ruse se concentrează pe cucerirea orașului Pokrovsk din estul Ucrainei, un centru logistic pentru efortul de război al Kievului.

„Trebuie să avem această capacitate cu rază lungă de acțiune nu numai pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul Rusiei, da, astfel încât Rusia să fie motivată să caute pacea”, a declarat Zelenski la reuniune, remarci care au atras sprijinul unor țări, între care țările baltice Lituania și Estonia.

Zelenski pledează în acest sens de mult timp pe lângă aliații care i-au furnizat arme cu rază lungă de acțiune, dar care au spus Kievului că nu le pot folosi în interiorul Rusiei de teama de a nu instiga un conflict direct între Occident și Moscova. În pledoaria sa de vineri de la Ramstein, Zelenski a spus: „Încercările Rusiei de a trasa linii roșii pur și simplu nu funcționează”.

Discuțiile din Germania au avut loc în timp ce americanii se pregătesc pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, care ar putea avea implicații majore pentru Ucraina. Vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat, a promis să fie alături de Ucraina.

Fostul președinte Donald Trump, candidatul republican, a promis să rezolve războiul din Ucraina imediat după preluarea mandatului, cu posibile discuții de pace care ar putea cere Kievului să cedeze teritorii. Trump și mulți dintre susținătorii săi sunt sceptici cu privire la ajutorul de miliarde de dolari pe care administrația lui Biden l-a vărsat în efortul de război al Ucrainei.

STATISTICI ALE RĂZBOIULUI PREZENTATE DE AMERICANI

La Ramstein, Austin a prezentat statistici legate de bilanțul războiului pentru forțele ruse, estimând că peste 350.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți. El a declarat că forțele ucrainene au scufundat, distrus sau avariat 32 de nave ale marinei ruse și au împins Flota rusă din Marea Neagră mai departe spre est.

Zelenski, la rândul său, a spus că aproximativ 6.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în ofensiva ucraineană de la Kursk. „Astăzi controlăm o zonă de peste 1.300 de kilometri pătrați în regiunea Kursk și aceasta include 100 de așezări”, a declarat Zelenski, adăugând că o mare parte a acestui teritoriu a fost abandonat de trupele ruse.

Dar Moscova a bombardat, de asemenea, orașe din Ucraina cu rachete și drone, procedând la unele dintre cele mai mari atacuri de la invazia sa în Ucraina în februarie 2022,

„Numărul de sisteme de apărare aeriană care nu au fost încă livrate este semnificativ”, a atras atenția Zelenski aliaților Kievului.

Potrivit unui comunicat al Președinției ucrainene, Zelenski a avut la Ramstein și o întâlnire bilaterală cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. „În timpul întâlnirii, Volodimir Zelenski și Lloyd Austin au discutat despre modalitățile de accelerare a furnizării de asistență militară în cadrul pachetelor de sprijin deja convenite și de extindere a misiunilor de pregătire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16. De asemenea, șeful statului a solicitat Statelor Unite să investească în producția ucraineană de armament”, se spune în comunicatul ucrainean

viewscnt
Afla mai multe despre
zelenski
rachete
sua