Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat din nou, joi, într-o conferință de presă la Timișoara, că nu crede că președintele Klaus Iohannis nu va respecta decizia Curții Constituționale în privința revocării șefei DNA. El a vorbit însă despre sancțiunile pe care le-ar presupune nerespectarea deciziei CCR, vorbind votul alegătorilor, dar și despre suspendarea din funcție, la care s-a referit fără să o numească.
”Constituția spune că... și jurisprudența CCR spune că toți trebuie să ne îndeplinim obligațiile izvorâte din legea fundamentală în baza principiului cooperării și a principiului loialității față de valorile constituționale. Eu am mai spus și îmi exprim ferma convingere: nu cred că președintele republicii, indiferent cine e azi, cine va fi mâine sau peste 7 ani de zile, nu cred că va da românilor un exemplu de nerespectare a legii fundamentale, pentru că atunci ăla care a trecut strada pe roșu de ce să răspundă dacă altul încalcă sau nu respectă Constituția?”, a declarat Tudorel Toader, potrivit News.ro.
El a explicat, răspunzând unei întrebări, că, în cazul nerespectării deciziei CCR, nu există în legislație prevăzută amendă sau închisoare, dar că există obligația respectării Constituției.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Prin urmare, n-avem amendă de la până la sau închisoare de la până la, dar avem obligația respctării Constituției și sancțiunile care nu sunt alea clasice, pentru că un singur titular al acestei demnități avem în țară, sunt cele care pot să decurgă chiar din legea fundamentală. Eu nu cred că poporul va privi favorabil o posibilă conduită, în care eu v-am spus că nu cred, de nerespectare a unei decizii a CCR, de nerespectare a Constituției. Nu cred”, a afirmat ministrul.
Ministrul Justiției a spus că ”sancțiunea supremă” este votul alegătorilor.
”Până la urmă, sancțiunea supremă - că și puterea asta pe care noi o delegăm, împărțim statul de drept în trei puteri, puterea asta vine de la popor, de la cel care îți dă puterea în procesul electoral și alegătorii te pot sancționa la momentul respectiv. Mie mi-ai dat o amendă că am trecut neregulamentar, iar pe tine te alegem că nu ai respectat legea fundamentală?”, a spus Toader.
Tudorel Toader s-a referit și la suspendarea din funcție.
”Plus de asta, există și altă sancțiune, mult mai severă, dar la care eu nu vreau nici măcar să pronunț instituția, pe care dvs. o știți și care ultima dată s-a aplicat acum 6 ani de zile”, a afirmat ministrul, referindu-se la suspendarea din funcție a lui Traian Băsescu în 2012.
Decizia Curții Constituționale care a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, a fost citită joi în plenul CCR. Tot joi, ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei potrivit căreia președintele trebuie să o revoce pe șefa DNA.
În 30 mai, Curtea Constituțională a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluționarea acestui conflict, președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA.
Marți, președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție după decizia CCR, spunând că se va pronunța în privința revocării șefei DNA doar după ce va primi motivarea Curții și o va citi cu foarte mare atenție. El a precizat însă că ia în calcul să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenți, cu respectarea Constituției, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției nu poate însemna sub nicio formă în subordinea acestuia.