Fostul președinte american Donald Trump a afirmat, sâmbătă, că ar încuraja Rusia să facă ”orice vrea” oricărei țări membră a NATO care nu îndeplinește directivele privind cheltuielile cu Apărarea, aceasta fiind o recunoaștere șocantă că, dacă ar fi reales, nu ar respecta clauza privind apărarea colectivă a Alianței, potrivit CNN, preluat de News.ro.
”NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud. ”Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veți proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susținut el.
Trump a spus că ”unul dintre președinții unei mari țări” l-a întrebat la un moment dat dacă SUA ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă ”nu ar plăti”.
”Nu, nu v-aș proteja”, a relatat Trump că i-a spus acelui președinte. ”De fapt, i-aș încuraja să facă orice vor. Trebuie să plătești. Trebuie să îți plătești facturile”, a afirmat el.
Ulterior, tot în cursul zilei de sâmbătă, Casa Albă a numit afirmațiile lui Trump ”îngrozitoare și labile” și a promovat eforturile președintelui Joe Biden de a sprijini Alianța.
”Președintele Biden a restabili alianțele noastre și ne-a făcut mai puternici în lume pentru că știe că prima responsabilitate a fiecărui comandant este să țină în siguranță poporul american și să respecte valorile care ne unesc. … Încurajarea invadării celor mai apropiați aliați de către regimuri criminale este îngrozitoare și labilă – și pune în pericol securitartea națională americană, stabilitatea mondială și economia noastră, acasă”, a afirmat, într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Andrew Bates.
CITEȘTE ȘI Detalii despre relaxarea regulilor bugetare UE. Cheltuielile de apărare, luate în considerare la evaluarea deficitelor excesive - schimbare cerută și de RomâniaNucleul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord îl reprezintă promisiunea apărării colective – aceea că un atac asupra unei națiuni membre este un atac împotriva tuturor națiunilor din alianță. Trump s-a plâns de mult timp cu privire la suma pe care alte țări din NATO o cheltuie pentru Apărare, comparativ cu Statele Unite, și a amenințat în mod repetat că va retrage SUA din NATO. Însă afirmațiile sale de sâmbătă reprezintă cel mai direct indiciu că nu intenționează să apere aliații NATO de un atac rusesc, dacă este reales.
De mai mulți ani, Trump a descris în mod incorect cum funcționează finanțarea NATO. NATO are o țintă care fiecare țară membră să cheltuile minimum 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, iar cele mai multe țări nu îndeplinesc această țintă. Însă cifra reprezintă o linie directoare și nu o obligație și nici nu generează ”facturi”; țările membre nu au eșuat în a plăti partea lor din bugetul comun al NATO pentru funcționarea organizației.
Ca președinte, Trump a amenințat, în privat, de mai multe ori, că retrage Statele Unite din NATO, potrivit New York Times. Trump a descris NATO ca ”învechită” și s-a situat pe aceeași linie cu președintele rus Vladimir Putin, care vrea să slăbească alianța. Trump l-a lăudat de multe ori pe Putin și chiar a mers până acolo încât să îi țină partea liderului rus în defavoarea comunității de informații din SUA în ceea ce privește interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.