Teodorovici: Salariul minim pe economie nu ar trebui impus și în sistemul privat. Dacă astăzi ar pleca 20% din personalul din administrația centrală, mâine nu e niciun fel de problemă în a funcționa

Teodorovici: Salariul minim pe economie nu ar trebui impus și în sistemul privat. Dacă astăzi ar pleca 20% din personalul din administrația centrală, mâine nu e niciun fel de problemă în a funcționa
scris 3 aug 2018

Salariul minim pe economie nu ar trebui impus și în sistemul privat, unde ar trebui să aibă o valoare de reper, ci doar în sectorul public, într-un context în care salariile sunt mai mari în sistemul de stat decât în sectorul privat, susține ministrul Finanțelor.  El a apreciat și că dacă astăzi ar fi disponibilizat circa 20% din personalul din administrația centrală, „mâine nu e niciun fel de problemă în a funcționa”. 

„Poate chiar și salariul minim pe economie nu trebuie impus în economie. Îl stabilești și îl impui în administrație, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca și reper și spui așa: «cine nu are angajați sub acest plafon, primește un pachet de facilități, dar îl lași pe agentul economic să-și stabilească el singur deciziile pe baza unui calcul pe care și-l face de la caz la caz». Sunt pentru ca statul să nu fie prezent în piață”, a spus Teodorovici, într-un interviu pentru DC News.

Urmărește-ne și pe Google News

El nu a precizat însă dacă va și propune Guvernului o măsură în acest sens, în condițiile în care în ultimii ani au fost avansate idei de decuplare a salariului minim de sistemul privat, care însă nu au fost transpuse în practică.

Statul își dă singur țeapă - Companiile de stat au datorii de peste 14 miliarde la buget, dar Fiscul poate executa silit pentru a recupera doar 3% din sumă CITEȘTE ȘI Statul își dă singur țeapă - Companiile de stat au datorii de peste 14 miliarde la buget, dar Fiscul poate executa silit pentru a recupera doar 3% din sumă

La începutul anului trecut, Guvernul a și redactat un proiect care decupla salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privat, fără însă să mai fie aprobat.

"Este o situație neplăcută care trebuie inversată în ceea ce privește salariile. Nu poți avea la stat salarii mai mari decât în sectorul privat. Statul oricum îți oferă un statut aparte, anumite facilități, avantaje, o zonă în care nu te evaluează după cum te evaluează un patron în sectorul privat. Sunt acele evaluări puerile. Dai acolo niște aprecieri pe care nu le poți cuantifica în mod foarte clar. Și toată lumea din administrație are foarte bine ca și calificativ adică suntem o administrație de supereroi (...) Ca om de administrație, pe de o parte mă doare să spun acest lucru, pe de altă parte nu cred că poate să mă contrazică cineva în ceea ce spun fiind de foarte mulți ani de zile în administrație. Dacă pleacă mâine undeva la 20% din administrația centrală nu cred că este niciun fel de problemă în a funcționa. Din contră, se mișcă și mai bine. Sunt convins că după această declarație vor începe să fie din nou mulți nemulțumiți. Dar asta este realitatea nu o putem ascunde", a mai spus Teodorovici. 

viewscnt
Afla mai multe despre
teodorovici
salariu