RAAPPS va suporta cheltuielile de întreținere și taxele și impozitele pentru imobilele în care locuiesc președinții CCR, CSM, ICCJ, Curții de Conturi și Academiei Române, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptată miercuri de Guvern, care motivează acordarea acestor facilități prin importanța deosebită și rolul acestor funcții.
”Această OUG se referă în principal la reactualizarea tarifelor pentru închirierea imobilelor RAAPPS. Legislația era din 2008. (...) Principala modificare se referă la faptul că sucursalele care administrează imobilele RAAPPS pot stabili tarifele, le pot reactualiza în funcție de evaluarea unor experți independenți. (...) S-a luat decizia pentru a exista similitudinea legislativă în ceea ce privește anumite persoane care ocupă funcții importante în statul român de demnitate publică înaltă să beneficieze de aceleași facilități - președintele Academiei Române, președintele ICCJ, președintele Curții de Conturi, președintele CCR. S-a luat această decizie având în vedere că ocupă funcții în statul român de înaltă demnitate publică și să beneficieze ca și celelalte persoane care au funcții similare de aceleași prevederi legale”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului adoptarea acestei OUG, citat de news.ro.
Noile tarife vor putea fi aplicate însă doar pentru persoanele fizice care nu se află în categoriile care beneficiază de reglementări speciale.
Astfel, ordonanța stabilește că: ”Tarifele de închiriere a spatiilor din imobilele aflate în proprietatea publică sau privată a statului si in administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, atribuite către persoane fizice, altele decât categoriile care beneficiază de reglementări ale unor legi speciale, se stabilesc de către sucursala care administrează imobilul, cu aprobarea consiliului de administrație al regiei, pe criterii de eficiență economică, si vor include obligatoriu contravaloarea amortizării imobilului, a amortizării investițiilor proprii RAAPPS, a impozitelor și taxelor locale, a unei cote de reparații efectuate la imobil, a asigurării obligatorii a imobilului, a altor cheltuieli înregistrate în contabilitatea regiei cu imobilul respectiv, precum și a unei cote de profit”.
CITEȘTE ȘI FOTO După controversa pe tema autismului, actrița Manuela Hărăbor a fost numită consilier onorific al premierului DăncilăGuvernul motivează, în actul normativ, acordarea respectivelor facilități prin rolul deosebit al unor funcții: ”Având în vedere importanța deosebită și rolul funcțiilor de președinte al Curții Constituționale, președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, președinte al Curții de Conturi, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și președinte al Academiei Române, se impune crearea cadrului legal pentru ca persoanele care ocupă aceste funcții să beneficieze de reședințe oficiale din cadrul fondului locativ de protocol și bunuri mobile aflat în domeniul public al statului și administrarea Regiei Autonome «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat». Cheltuielile de întreținere pentru energie, gaze, apă, canal, amortizarea și uzura mijloacelor fixe și obiectelor de inventar, taxele și impozitele pe clădiri și terenuri aferente utilizării reședinței oficiale se vor suporta din fondurile regiei”.
În plus, ”costurile serviciilor solicitate de către beneficiari, altele decât cele suportate din fondurile R.A.-A.P.P.S., vor fi plătite de către instituțiile în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare, în baza unor contracte de prestări de servicii încheiate cu R.A.-A.P.P.S., cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate instituțiilor cu această destinație, prin legea bugetară anuală”.
CITEȘTE ȘI FOTO Iohannis a ieșit cu bicicleta la plimbare prin centrul Bucureștiului, având grijă ca presa să fie informată. În noiembrie, a chemat presa pentru a fi văzut cum merge cu trenulFoștii șefi de stat însă își vor suporta cheltuielile: ”Pentru reședințele oficiale atribuite persoanelor care au avut calitatea de șef al statului roman, R.A.-A.P.P.S. va încheia cu persoanele beneficiare contracte de folosință gratuită și contracte de prestări de servicii cu privire la cheltuielile de întreținere pentru energie, gaze, apă, canal, amortizarea și uzura mijloacelor fixe și obiectelor de inventar. Aceste contracte operează permanent, indiferent dacă imobilele în cauză sunt sau nu sunt utilizate, iar cheltuielile aferente utilizării reședinței oficiale se suportă de către persoanele beneficiare”.
Totodată, se precizează că pot beneficia de locuințe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcții publice: vicepreședinți ai Senatului și ai Camerei Deputaților, miniștri și asimilați ai acestora, precum și președintele Consiliului Legislativ și Avocatul Poporului.