Câte 20% din sumele încasate din valorificarea bunurilor confiscate în cazurile penale, cu hotărâri definitive de confiscare, vor fi alocate ministerelor Educației și Sănătății, în timp ce câte 15% vor primi ministerele de Interne, Justiție și cel Public. O cotă de 15% va fi alocată pentru asociații și fundații cu obiect de activitate în domeniul social.
Conform datelor furnizate de ANAF, din totalul de 157,5 milioane de lei încasați până la 16 noiembrie 2016 din executare silită și valorificări de bunuri, peste 21,1 milioane lei revin ANABI.
Guvernul a aprobat joi aceste alocări prin adoptarea regulamentului privind sitribuirea sumelor rezultate din valorificarea bunurilor mobile și imobile intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare.
Alocarea se face pe baza bilanțului anual în materia recuperării creanțelor provenite din infracțiuni prezentat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
CITEȘTE ȘI Valorea titlurilor de plată pentru imobilele confiscate a fost majorată la 20.000 leiRaportul în baza căruia se face această alocare va fi întocmit anual până la data de 15 februarie, pe baza datelor furnizate de către Ministerul Public, de instanțele de judecată, de Agenția Națională de Administrare Fiscală sau de alte instituții competente.
Pentru anul 2016, ANAF va comunica ANABI până la data de 20 ianuarie 2017 valoarea sumelor virate la bugetul de stat după deducerea cheltuielilor de administrare și valorificare a bunurilor mobile și imobile.
Sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile și imobile confiscate se vor utiliza de către instituțiile publice sau entitățile menționate în scopurile prevăzute de lege, pentru finanțarea activităților care contribuie la atingerea obiectivelor stabilite prin strategii naționale sau sectoriale aprobate de Guvern.