Suedia: Migranți din UE, majoritatea romi din România, sunt discriminați și trăiesc în condiții periculoase (Amnesty)

Suedia: Migranți din UE, majoritatea romi din România, sunt discriminați și trăiesc în condiții periculoase (Amnesty)
scris 22 nov 2018

Mii de migranți fără adăpost și nevoiași din UE, majoritatea romi din România, trăiesc în condiții disperate și periculoase în Suedia, în timp ce autoritățile suedeze le neagă în mod deliberat accesul la cele mai de bază servicii, relevă un nou raport al Amnesty International, făcut public joi.

Raportul relevă că migranții marginalizați din UE se confruntă cu obstacole insurmontabile în accesul la adăpost, la salubritate și la servicii de sănătate, fapt care încalcă drepturile omului, pe care Suedia are obligația să le garanteze pentru toate persoanele care trăiesc pe teritoriul său, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritățile pur și simplu i-au abandonat pe acești oameni, care și-au exercitat dreptul la libertatea de mișcare în cadrul UE în căutarea unei vieți mai bune, conform Amnesty International.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO Militarii americani întind sârmă ghimpată la frontiera cu Mexicul CITEȘTE ȘI FOTO Militarii americani întind sârmă ghimpată la frontiera cu Mexicul

"Dormind în corturi, mașini sau adăposturi temporare la marginea orașelor, mii de romi din Suedia sunt nevoiți să se lupte în permanent pentru mâncare, salubritate și sănătate. Iarna, când temperaturile scad, acest lucru devine o luptă pentru supraviețuire", a spus directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa, Fotis Filippou, citat într-un comunicat.

Raportul se bazează pe 58 de interviuri cu migranți din UE, toți din România, majoritatea de etnie romă, precum și cu numeroase organizații ale societății civile și oficiali publici din Suedia.

În mai multe orașe, ei nu au acces la adăpost, apă și salubritate și servicii de sănătate. Lipsa accesului la adăpost exacerbează alte probleme, inclusiv faptul că lipsa unei adrese permanente le limitează drastic abilitatea de a găsi locuri de muncă, ceea ce îi face pe mulți să recurgă la cerșit, conform raportului.

Autoritățile estimează că există în jur de 4.700 de persoane în Suedia clasificate ca 'cetățeni vulnerabili din UE', deși cifra rămâne incertă. Mulți, deși nu toți, sunt romi, mai precizează Amnesty International.

viewscnt
Afla mai multe despre
suedia
romi
emigranti