Statul român vrea să cumpere cu 164 milioane euro un sistem de rachete antinavă, pentru descurajarea Rusiei la Marea Neagră. Offset-ul se va face la o companie locală de stat

Statul român vrea să cumpere cu 164 milioane euro un sistem de rachete antinavă, pentru descurajarea Rusiei la Marea Neagră. Offset-ul se va face la o companie locală de stat
scris 12 iun 2018

Ministerul Apărării Naționale pregătește achiziția unui nou sistem de instalații mobile de lansare de rachete antinavă, pentru apărarea zonelor costiere și de litoral împotriva amenințărilor navelor de suprafață, în condițiile în care sistemele de acest tip aflate în prezent în dotarea Forțelor Navale Române au o vechime de peste 30 de ani, sunt de proveniență ex-sovietică, sunt depășite din punct de vedere operațional și tehnic și au interoperabilitate limitată în raport cu navele și tehnica de luptă ale altor state membre NATO care ar putea acționa în spațiul Mării Negre.

"Valoarea totală a proiectului de investiții, de circa 164 milioane euro (inclusiv TVA), va fi plătită eșalonat în perioada 2018-2023, în limitele fondurilor estimate a fi alocate în bugetul Ministerului Apărării Naționale", se arată într-un document al ministerului.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, MApN are în vedere atribuirea unui contract multianual de furnizare a unui sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML), precum și a suportului logistic inițial. Sistemul va fi integrat în România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Donald Trump și Kim Jong-Un s-ar putea întâlni pe durata a două zile în Singapore CITEȘTE ȘI Donald Trump și Kim Jong-Un s-ar putea întâlni pe durata a două zile în Singapore

"Totodată, furnizarea sistemului impune ca anumite echipamente criptografice, inclusiv cele destinate deservirii acestora, datorită caracterului sensibil, să constituie responsabilitatea părții române și să fie puse la dispoziția furnizorului ca material-client. Având în considerare acest lucru, este necesar ca Ministerul Apărării Naționale să fie împuternicit să semneze pentru Guvernul României acordurile/contractele interguvernamantale pentru livrarea/prestarea bunurilor și serviciilor în cauză, procedura specifică pentru convenirea termenilor acordurilor/contractelor respective urmând a fi stabilită prin ordin al ministrului Apărării Naționale", se mai afirmă în documentul citat.

Intenția este ca operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual să realizeze pe teritoriul național o capabilitate industrială, în domeniul militar, la nivelul unui operator economic cu capital majoritar de stat, în care să se execute integrarea de elemente componente ale sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă, operațiuni de mentenanță pe ciclul de viață al sistemului si rachetelor antinavă, astfel încât, în situații de criza si război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului național, precum și implementarea unor soluții viitoare de modernizare pentru SIML.

"Această capabilitate industrială de pe teritoriul național va fi în măsură să execute lucrările de mentenanță a sistemelor pe durata de viață a acestora, asigurându-se o creștere considerabilă a securității aprovizionării pe timp de pace, în situații de criză și la război. Prin operațiunile compensatorii aferente contractului se urmărește realizarea pe teritoriul național a unei capabilități industriale, în domeniul militar, la nivelul unui operator economic cu capital majoritar de stat", se precizează în document.

Aproape o mie de locuri de muncă vacante în douăsprezece state europene; cele mai multe sunt în Austria, unde se caută bucătari și cameriste CITEȘTE ȘI Aproape o mie de locuri de muncă vacante în douăsprezece state europene; cele mai multe sunt în Austria, unde se caută bucătari și cameriste

La procedura specifică de achiziție pot participa numai operatori economici din state membre NATO sau UE, producători de SIML și rachete antinavă, sau asocieri formate din operatori economici din state membre NATO sau UE, din care cel puțin un membru al asocierii este producător de SIML și rachete antinavă. Atribuirea va avea două etape, respectiv cea de calificare a candidaților și cea de negociere cu candidații calificați și de stabilire a ofertei câștigătoare.

Necesitatea achiziției este justificată prin aceea că, în prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acțiunile de încălcare a normelor de drept internațional, prin punerea în discuție a ordinii internaționale, conservarea conflictelor înghețate și intensificarea prezenței militare, iar Forțele Navale Române, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în acest context politico-militar, trebuie să dispună de o structură de forțe modernă, credibilă și echilibrată în raport cu forțele navale ale celorlalte state riverane Mării Negre.

"Pentru apărarea zonelor costiere și de litoral împotriva amenințărilor navelor de suprafață este necesară existența în cadrul forțelor navale a unei capabilități credibile de disuasiune care să permită executarea acțiunilor de luptă în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului național, din poziții prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea și indiferent de condițiile hidro-meteorologice. O astfel de capabilitate o constituie sistemul de instalații mobile de lansare a rachetelor antinavă", arată MApN.

Firea anunță construirea a 3 săli de sport multifuncționale de mari dimensiuni în București, denumite după sportivi celebri CITEȘTE ȘI Firea anunță construirea a 3 săli de sport multifuncționale de mari dimensiuni în București, denumite după sportivi celebri

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă va acționa ca unitate de luptă într-o grupare de forțe sau izolat. În cadrul grupării de forțe acțiunea va consta în executarea de lovituri și atacuri în scopul distrugerii/neutralizării navelor de suprafață inamice pătrunse în zona de responsabilitate a Forțelor Navale și interzicerea pătrunderii acestora pe comunicațiile maritime și fluviale proprii, acțiune dusă în cooperare cu unități de fregate, corvete multifuncționale, nave purtătoare de rachete și torpile, nave antisubmarin, nave dragoare, nave puitoare de mine, nave purtătoare de artilerie, submarine, scafandri de luptă. Funcție de situația tactică, aceste acțiuni de luptă ale sistemului pot fi duse și izolat, pe baza datelor furnizate de senzorii proprii sau a celor furnizate de către eșalonul superior.

Profit.ro a scris recent că structura care gestionează contractele de offset pentru achizițiile externe de tehnică militară ale statului român ar putea trece din subordinea Ministerului Economiei sub coordonarea prim-ministrului, urmând să capete, în plus, statut de instituție publică cu personalitate juridică, calitatea de ordonator principal de credite, precum și autonomie decizională, organizatorică și funcțională. De asemenea, numele entității ar urma să fie modificat din Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială în Autoritatea de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, intenționează Guvernul.

"Ca instituție care are ca scop monitorizarea operațiunilor de compensare care se desfășoară în domenii diverse, de importanță strategică națională, precum apărare, ordine publică, siguranță națională, dar și industriile de vârf, este esențial ca instituția să urmeze o strategie guvernamentală coerentă, pe termen lung, a României, cu un lanț de decizie simplificat, dar eficient", se arată într-un document guvernamental.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachete antinava
sistem rachete antinava
marea neagra
rusia
mapn
fortele navale romane
achizitii militare
offset achiitii militare