Statele Unite au început să expulzeze sute de migranți clandestini - cu avioane militare -, iar Casa Albă se laudă că a lansat ”cea mai mare operațiune de masă din istorie”, relatează AFP.
”Administrația Trump a arestat 538 de migranți criminali ilegali”, anunță pe X o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, adăugând că ”sute” au fost expulzați cu aviioane ale armatei, arată news.ro.
”Ce mai mare operațiune de expulzări în masă este în curs”, scerie purtătoarea de cuvânt, adăugând ”promisiuni respctate”, la doar câteva zile de la învestirea lui Donald Trump.
ONU a reacționat rapid vineri, amintind Washingtonului că dreptul la azil este ”recunoscut universal”.
”Toate statele au dreptul să-și exercite jurisdicția de-a lungul frontierelor internaționale”, însă ”ele trebuie să o facă conform obligațiilor pe care le au în domeniul drepturilor omului”, subliniază o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU al Drepturlor Omului, Ravina Shamdasani.
Anunțarea expulzărilor intervine în contextul în care noul președinte american efectuează vineri prima deplasare în North Carolina (sud-est) și în California (vest), un bastion democrat, două state afectate de catastrofe naturale din care liderul republican a făcut subiecte de polemici intense.
Donald Trump s-a angajat la o vastă ofensivă împotriva migranților clandestini în timpul campaniei sale prezidențiale și și-a început al doilea mandat, luni, cu o serie de decrete menite să oprească afluxul cître Statele Unite.
El a declarat ”o stare de urgență națională” la frontiera de sud, cu Mexicul, a anunțat desfășurarea unor trupe și a promis expulzarea ”străinilor criminali”.
Cu puțin înainte de anunțul Casei Albe, primarul din Newark, Ras J. Baraka, anunța joi într-un comunicat că ”agenți (ai serviciilor de imigrație) au descins într-un stabiliment local (...) au arestat rezidenți și cetățeni, fără să arate vreun mandat” în acest oraș situat în apropiere de New York.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ilie Bolojan anunță concedieri la Senat și prelungirea programului de lucru, dar și diminuarea cu 20% a numărului de mașiniÎn ziua învestirii lui Trump, Senatul american majoritar republican a adoptat un proiect de lege care prevede detenția de către forțele de ordine a migranților în situație neregulată suspectați de anumite delicte.
PRIMA DEPLASARE
Într-o răzgândire bruscă, Trump a declarat într-un interviu difuzat joi seara de postul Fox News, că ar putea până la urmă să renunțe la taxele vamale cu care amenința China.
”Avem o putere foarte mare asupra Chinei, taxele vamale, ei nu le vor și eu aș prefera să nu fiu nevoit să le folosesc”, a declaart el.
Trump anunța, cu toate acestea, luni, în ziua învestirii, că impunerea unor taxe vamale de 10% ar putea intra în vigoare la 1 februarie.
În același interviu, Trump a anunțat că vrea să reia contactul cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, ”un tip inteligent”, cu care s-a întâlnit în trei rânduri în primul mandat, fără vreun progres în dosarul nuclear.
Partea cea mai urmărită a primei sale deplasări în calitate de al 47-lea președinte al Statelor Unite, în care urmează să ajungă și în Nevada (vest) va fi cea din California, al cărei guvernator vrea să conducă ”rezistența” împotriva președintelui, care a amenințat cu tăierea ajutoarelor federale în lupta împotriva incendiilor de la Los Angeles.
CITEȘTE ȘI DNA face percheziții la Primăria Sinaia și la primarul Vlad OpreaNorth Carolina a fost devastată, în octombrie, în plină camnpanie în alegerile prezidențiale, de uraganul Helene, soldat cu 104 morți.
Donald Trump a criticat în mod foarte virulent gestionarea crizei de către președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, rivala sa democrată pe care a înfrânt-o în alegeri.
”ABANDONAȚI”
În vizorul miliardarului în vârstă de 78 de ani se află EMA, o agenție federală de reacție la catastrofe naturale.
Acest organism ”va face obiectul unei discuții mari în curând, pentru că aș prefera să văd statele ocupându-se de propriile lor probleme”, a declarat Trump la Fox News.
În același interviu, el a și-a reiterat amenințările la adresa autorităților californiene.
”Nu cred că trebuie să dăm ceva Californiei până când nu va lăsa apa să curgă din nordul în sudul” statului, pentru a lupta împotriva incendiilor de la Los Angeles, a declarat el.
CITEȘTE ȘI GRAFIC România a asigurat 60% din consumul de energie al Republicii Moldova, după oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. Scumpire cu aproape 100%Acest climatosceptic a declarat în mai multe rânduri că statul California nu are apă din cauza politicilor de mediu democrate.
Presa scrie că președintele va fi primit la coborârea din avion, potrivit uzanțelor, de către guvernatorul statului Gavin Newsom.
Această speranță a Partidului Democrat este una dintre țintele privilegiate ale republicanului, care l-a catalogat drept un ”idiot” în interviul de miercuri de la Fox News.
Guvernatorul s-a poziționat ca unul dintre marii animatori ai opoziției față de Donald Trump. El vrea ”să apere Constituția și să impună respectarea statului de drept”.
California, prin politicile sale progresiste în moravuri și inițiativele de luptă împotriva modificărilor climatice, se află de mult timp în vizorul dreptei dure.