Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului mai multe scrisori cu propuneri sau decizii deja luate privind diferite măsuri noi prin care România ar urma să sprijine militar Ucraina, aflată sub agresiunea militară a Rusiei, relevă date analizate de Profit.ro.
Astfel, președintele a propus Parlamentului ″aprobarea înființării pe teritoriul național a unei facilitați de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean″, potrivit unui document oficial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acolo se menționează că finanțarea dezvoltării inițiale a facilității va fi asigurată integral de Marea Britanie, iar ulterior, banii necesari operării bazei de instruire vor proveni din ″contribuțiile comunității internaționale″.
Baza ar urma să funcționeze pe o perioadă de 2 ani, România având dreptul de a se retrage oricând din aranjament.
O altă propunere a președintelui vizează ″aprobarea participării Armatei României la misiunea de Asistență de Securitate și instruire NATO - NSATU″ pentru Ucraina, prin punerea la dispoziție a Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii și a unui număr de până la 100 de militari, constând în personal de stat major, instructori și detașamente specializate.
Iohannis mai informează Legislativul că a aprobat deja ″tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate Ucrainei de către Suedia″. Donația constă în mai multe bărci de asalt și presupune accesul personalului suedez, compus din 35 de persoane, la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu și în Portul Militar Mangalia. România va suporta costurile logistice, dar ulterior își va recupera banii prin facilitatea UE de sprijinire militară a Ucrainei.
CITEȘTE ȘI Meta riscă o amendă antitrust consistentă din partea UE pentru practicile privind reclamele personalizateO altă decizie prezidențială deja luată se referă la ″desfășurarea de activități de instruire și exerciții cu partenerul american, inclusiv prepoziționarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forțe navale pentru operațiuni speciale″.
″Comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale al SUA din Europa (SOCEUR) l-a informat pe șeful Statului Major al Apărării cu privire la intenția fermă de creștere a numărului de militari dislocați în România, concomitent cu prepoziționarea unor produse militare, echipamente și materiale din înzestrarea United States Naval Special Warfare (US NSW), în scopul instruirii în comun și creșterii capacității de asigurare a unui răspuns adecvat la eventualele provocări de securitate din regiunea Mării Negre″, se arată în document.