Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie un gest voluntar, dar că personal a susținut imunizarea. Ministrul a adăugat că sunt 2.838 de școli în România unde procentul de vaccinare este de sută la sută.
Întrebat, duminică, la Prima TV, dacă susține vaccinarea obligatorie a profesorilor, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că acesta trebuie să fie un gest voluntar al fiecărui dascăl.
”Nu am susținut niciodată vaccinarea obligatorie. Vaccinarea trebuie să fie un gest voluntar. Vaccinarea este pe de-o parte o problemă de sănătate individuală, pe de altă parte este o problemă de sănătate publică. Am susținut tot timpul importanța și necesitatea vaccinării, în contextul mai ales dat de primele variante ale acestui virus, SARS CoV-2. De altfel, am susținut introducerea ratei de vaccinare în rândul personalului din învățământ drept criteriu pentru funcționarea școlilor. În data de 5 noiembrie am introdus acest lucru. Astăzi am renunțat din motive pe care le-am explicat, vaccinarea nu te mai ajută atât de mult în cazul variantei Omicron, nu mai poate opri răspândirea acestei noi variante a virusului. deci am pledat și o să pledez pentru necesitatea și importanta vaccinării”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a subliniat că vaccinarea trebuie să rămână o decizie individuală, la fel ca testarea.
”Trebuie să ne adaptăm din mers. Asta, sigur, afectează predictibilitatea în sistemul de învățământ. Vaccinarea trebuie să rămână o decizie individuală, luată cu responsabilitate, la fel și testarea”, a afirmat Cîmpeanu.
Ministrul a mai declarat că, în 2.838 de școli, procentul de vaccinare împotriva COVID-19 este de sută la sută în rândul personalului.
”Nu există școli în care nu s-a vaccinat niciun profesor. Există 2.838 de școli în care procentul de vaccinare al personalului din învățământ, nu numai al cadrelor didactice este de sută la sută. În 14.000 de școli și grădinițe procentul de vaccinare este de peste 60 la sută. La nivelul întregului sistem de învățământ, rata de vaccinare este mult peste 70 la sută, chiar se aproape de 80 la sută, iar școlile cu cea mai slabă rată de vaccinare sunt pe undeva la 20-25 la sută. Un lucru de neînțeles pentru mine”, a declarat Cîmpeanu.
Totodată, ministrul a declarat că Omicron afectează atât persoanele vaccinate cât și cele nevaccinate, astfel că Ministerul Sănătății a fost cel care a propus ca școlile să își suspende activitatea fizică în funcție de gradul de ocupare al paturilor din Secțiile Covid din spitale.
Întrebat dacă nu i se pare cinică ideea ca școlile să funcționeze fizic sau online în funcție de gradul de ocupare al paturilor din spitale, în contextul pandemiei de COVID-19, Sorin Cîmpeanu a declarat, duminică, la Prima TV, că dintr-o perspectivă, acest lucru poate fi privit cu cinism.
”Mda, este greu de răspuns. Poate, dintr-o anumită perspectivă. Dintr-o singură perspectivă poate fi privit și așa cum spuneți dumneavoastră, însă atâta vreme cât noua variantă a virusului SARS CoV-2, Omicron, afectează foarte mult și persoanele vaccinate și persoanele nevaccinate, atâta vreme cât vaccinarea pe care am susținut-o și o susțin și în continuare nu mai protejează, nu mai poate fi o parte a soluției. Atâta vreme cât vedem bine, din fericire, efectele acestui Omicron sunt cu 70-80 la sută mai puțin grave, mai ales dacă ești vaccinat, ai o protecție suplimentară. Dacă nu ai comorbidități, cred că deja poți să stai mai liniștit. Este vorba de gestiune a riscului, este vorba de a evita acele cazuri grave, pentru că se vede că nu putem să evităm multiplicarea acestui virus, dar trebuie să evităm agravarea din perspectivă medicală”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a explicat că propunerea a venit de la Ministerul Sănătății.
”Atunci când atingi un grad de ocupare de 75 la sută din numărul total de paturi destinate pacienților cu COVID într-un județ, înseamnă că în acel județ ai o problemă cu presiunea pe spitale și scade șansa de a mai trata cazurile care ar putea deveni grave. În această situație, Ministerul Sănătății a făcut această propunere, am discutat-o în detaliu și am înțeles că într-o astfel de situație trebuie să plătim cu toții un preț”, a afirmat Cîmpeanu.
Întrebat cum i se pare ideea ca părinții să decidă dacă orele elevilor vor fi online sau cu prezență fizică, Sorin Cîmpeanu a precizat: ”Este o inepție. În școală, profesorul este cel care trebuie să hotărască. Oricât de mult s-ar schimba societatea, profesii precum cea de dascăl sau de medic nu vor dispărea”.