Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au respins, în ședința de sâmbătă seară, solicitarea POT de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
Ședința Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului a fost programată sâmbătă, de la ora 18.30, în format online, informează News.ro.
Pe ordinea de zi s-a aflat, la punctul 6, solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis depusă de liderul POT, Anamaria Gavrilă.
CITEȘTE ȘI Bolojan: Se va constata că Senatul funcționează bine-mersi și după reducerile de personalDecizia a fost de respingere a solicitării.
Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, în 20 ianuarie, despre demersul Opoziției de suspendare a președintelui Klaus Iohannis că este foarte probabil să nu se ajungă la vot, fiind o decizie care se discută în birourile permanente reunite.
Ilie Bolojan a declarat că președintele Klaus Iohannis, din păcate, ”a ajuns într-o situație în care, după 10 ani, are o cotă de încredere foarte scăzută și ca atare oricine critică, oricine îl critică și îi cere plecarea din această situație de provizorat, până la alegerile din luna mai, nu face decât să bată la ușile deschise ale opiniei publice”.
”Practic, cei care îi solicită suspendarea și retragerea, în primul rând, acționează pe baza unui joc politic, gândindu-se la alegerile prezidențiale care vor veni și la consolidarea imaginei publice”, a arătat Bolojan.
CITEȘTE ȘI Ministrul finanțelor susține că datoriile către furnizori de energie sunt bugetate: Să vedem în aprilie care va fi noua schemă de plafonareEl a mai spus, despre calendarul suspendării, că ”dacă am presupune că această procedură de suspendare s-ar derula prin Parlament și că referendumul, efectiv, ar trece, am depăși data stabilită pentru alegerile prezidențiale, ca dată de organizarea alegerilor. după finalizarea acestei proceduri”.
”Prin urmare, este un nonsens ca, în această situație, de moment ce avem calendarul de alegeri prezidențiale stabilit, din moment ce știm că turul 1 este în data de 4 mai și turul 2 în data de 18, este un nonsens, să spunem, administrativ să te duci cu această procedură, pentru că ea n-ar face decât să genereze noi alegeri, să spunem, prezidențiale, dar după această dată. Dacă, cumva, procedura s-ar putea derula mai repede și ar fi mai repede, hai să spunem că ar mai fi câștigate niște luni de zile”, a explicat președintele PNL.
Ilie Bolojan a subliniat că este vorba și despre ”o problemă de responsabilitate față de țara noastră”.
CITEȘTE ȘI Bugetul de stat pe 2025: Guvernul așteaptă încasări de peste 1 miliard de lei din reinstituirea taxei de stâlp. Avertisment: Vor fi afectați și agricultorii!”Gândiți-vă că suntem într-o stare de provizorat și ieșirea din această stare de provizorat nu se poate face decât în niște alegeri în care românii să voteze în deplină cunoștință de cauză pe cel care și-l doresc. Suntem într-o situație dificilă, din punct de vedere bugetar, și orice instabilitate din punct de vedere politic se transferă în costuri financiare pentru țara noastră. (..) Deci, din niciun punct de vedere, din acest aspect al responsabilității, nu se pune problema să votăm o astfel de chestiune, dar nu pentru că am avea ceva susținere, să spunem, pentru președintele Klaus Iohannis, ci dintr-o responsabilitate pentru România, că nu ne ajută cu nimic această chestiune”, a mai spus el.
Întrebat dacă crede că se va ajunge la vot în Parlament pentru această inițiativă a Opoziției, Bolojan a răspuns:
”E foarte probabil să nu se ajungă la vot. Dar asta va fi o decizie care ține de Birourile permanente și de decizia parlamentară. E o decizie care se discută în birourile permanente reunite și se va lua o decizie în acest sens. Dar și dacă s-ar ajunge la un vot, problema nu este de ipoteze de lucruri, ci problema este de seriozitatea de a aborda niște probleme”.
Despre ipoteza depunerii mandatului de către președintele Klaus Iohannis, Ilie Bolojan a arătat că este o altă situație care nu împietează asupra alegerilor, în sensul că data este clar stabilită. ”Una este ca acest proces să se desfășoare normal și asta ține de decizia unei persoane și alta este doar să speculezi o situație de antipatie, de lipsă de susținere pe care să o joci politic”, a menționat liderul PNL.