Social-democrații blochează atacul PNL și se grăbesc să propună ei reducerea CAS înainte de alegeri

Social-democrații blochează atacul PNL și se grăbesc să propună ei reducerea CAS înainte de alegeri
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 15 feb 2016

Parlamentarii social-democrați, care au forța de a-și impune legile în Parlament, au inițiat un proiect prin care contribuțiile de asigurări sociale sunt reduse cu 2 puncte procentuale la angajator și cu 3 puncte la angajat, începând cu veniturile aferente lunii următoare după intrarea în vigoare a legii. Proiectul este în fază incipientă, fiind abia depus la Parlament, dar poate fi aprobat în acest an, eventual până în vară, dacă PSD se mobilizează pentru alegeri.

Inițiativa este lansată după ce surse apropiate liberalilor au declarat pentru Profit.ro, în urmă cu o lună, că PNL va iniția un proiect de reducere cu încă 5 puncte a CAS la angajator, din 2017, cu intenția ca, până în 2018, contribuțiile să ajungă la 16% atât pentru angajator, cât și pentru angajat, aliniindu-se la cota unică de impozitare. Sursele precizau că unificarea la 16% a cotelor va fi folosită la alegeri ca punct central al programului electoral și principal slogan de campanie.

Urmărește-ne și pe Google News

Intenția liberalilor de a propune ei reducerea CAS a fost confirmată ulterior într-un document oficial.

Proiectul PSD prevede ca, pentru condiții normale de muncă, CAS să scadă de la 15,8% în prezent la 13,8% pentru angajator și de la 10,5% la 7,5% pentru angajat. Pentru condiții deosebite de muncă, este propusă scăderea CAS de la 20,8% la 18,8% pentru angajator și de la 10,5% la 7,5% pentru angajat, în timp ce pentru condiții speciale de muncă și altele este intenționată o reducere a CAS de la 25,8% la 23,8% la angajator, respectiv de la 10,5% la 7,5% pentru angajat.

Social-democrații consideră că o nouă scădere a nivelului CAS, după cea de 5 puncte procentuale aplicată în 2014, va crește puterea de cumpărare și, implicit, consumul, iar economia va avea un trend pozitiv.

Fiscul propune marilor companii o înțelegere: trimit voluntar date și scapă de control CITEȘTE ȘI Fiscul propune marilor companii o înțelegere: trimit voluntar date și scapă de control

"În 2014, Guvernul a luat măsura scăderii contribuției de asigurări sociale de stat datorată de anagjator cu 5 puncte procentuale, măsură ce și-a dovedit din plin eficacitatea. Creșterea economică validată de instituțiile europene a putut fi posibilă și datorită creșterii productivității în mediul privat. În același timp, măsurile de relaxare a taxării muncii de care au beneficiat direct angajatorii pot fi recunoscute ca factori determinanți pentru starea pozitivă a economiei, întrucât angajatorii au putut reinvesti fondurile disponibile. Chiar și așa, taxarea forței de muncă în România a rămas una ridicată și se impun în continuare măsuri în vederea diminuării sarcinii fiscale", afirmă parlamentarii PSD.

Un alt argument este că reducerea CAS la angajator va încuraja companiile să reinvestească în tehnologii noi și în producție.

Fostul guvern, condus de Victor Ponta, a propus în proiectul de Codul fiscal prezentat în februarie 2015 și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale (pensii) de la 10,5% la 7,5% pentru angajat și de la 15,8% la 13,5% pentru angajator, începând cu 1 ianuarie 2017. Propunerea a fost însă respinsă în timpul dezbaterilor parlamentare, pe motiv că ar afecta negativ veniturile bugetare.

Finanțele estimau atunci că această reducere ar echivala cu o pierdere de încasări brute de 5,2 miliarde de lei anual, însă instituția prevedea o recuperare de încasări de 2,7 miliarde lei din TVA și impozit pe venit, ca urmare a apariției de noi locuri de muncă. Prin urmare, impactul net ar fi fost de 2,5 miliarde de lei.

Cea mai recentă diminuare a contribuțiilor de asigurări a fost aplicată de la 1 octombrie 2014, când acestea au fost reduse cu 5 puncte procentuale pentru angajator. În prezent, cotele de contribuții sunt: pentru angajat - 10,5% (asigurări sociale), 5,5% (sănătate) și 0,5% (șomaj), iar pentru angajator - 15,8% (asigurări sociale pentru condiții normale de muncă), 5,2% (sănătate), 0,5% (șomaj) și cel puțin 1,5% (procentul crește în funcție de specificul activității) la fondurile de sănătate (pentru concedii medicale), de creanțe salariale și de risc și accidente.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
cas
reducere
proiect
parlament