Primăria Sibiu a anunțat semnarea unui contract pentru achiziția și instalarea unui complex sistem inteligent de control și management al traficului rutier, parte din Planul de mobilitate durabilă al Sibiului. Sistemul va acoperi cele mai importante 17 intersecții din oraș.
Primăria Sibiu și Asocierea Swarco Traffic Romania – Global TEch Xper au semnat un contract pentru proiectarea, furnizarea echipamentelor și montajul unui sistem inteligent de trafic, care va cuprinde un centru de comandă și management, o rețea de senzori și sisteme de control instalate în marile intersecții.
![Bolojan: La autorități ca ASF, ANRE, ANRM, nivelul de salarizare depășește limitele normale, iar personalul poate fi redus destul de mult](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33238/21927433/1/bolojan.jpg?width=151)
Cu acest sistem, primăria încearcă să obțină o fluidizare a traficului rutier, din ce în ce mai aglomerat la orele de vârf, să creeze o prioritizare a transportului în comun și să ofere o siguranță sporită pietonilor.
Contractul are o valoare totală de 5,2 milioane de lei și cuprinde proiectarea întregului sistem, care va include detectoare de trafic (bucle de inducție în asfalt), care să ofere informații în timp real privind numărul de vehicule care tranzitează zona, liniile de comunicații cu centrul de comandă de unde se realizează controlul automatelor de dirijare a traficului prin generarea de timpi personalizați pentru semafoare, instalarea de echipamente și software de comandă, instalarea de dispozitive pentru localizarea și urmărirea mijloacelor de transport în comun, pentru prioritizarea traseelor acestora în intersecții.
În total, sistemul va fi instalat în 17 intersecții și treceri de pietoni pe axa principală a orașului, est-vest, începând de la intrarea în Sibiu dinspre DN1 – bulevardul Vasile Milea, va continua pe Str. Andrei Șaguna, str. Banatului și apoi pe Șos. Alba Iulia, către ieșirea din oraș.
Valoarea totală a contractului, stabilită în urma licitației desfășurate de primărie, este 5,2 milioane de lei, sumă ce va fi obținută prin PNRR.
![ULTIMA ORĂ Dacia a scumpit Jogger și Sandero. Prețuri noi și pentru Duster și Logan](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33217/21930954/1/ip1011862.jpg?width=151)
Contractul prevede un termen de două luni pentru proiectarea sistemului și alte opt luni pentru livrarea și instalarea echipamentelor.
Reamintim că în Sibiu s-a înființat un important centru de comandă NATO, chiar în zona centrală a orașului, care începe să fie tot mai populat cu militari și angajați civili, urmând să ajungă la un număr de circa 400 de ofițeri de comandă, care vor locui aici împreună cu familiile lor, în total fiind estimate cel puțin 1000 de persoane care vor locui și își vor desfășura activitatea permanent în această unitate.
Alte câteva sute de militari vor fi găzduiți de noua structură ce va fi construită în zona de vest a orașului, în apropiere de Aeroportul Sibiu, acolo unde va fi instalată unitatea de suport a Comandamentului NATO HQ MNC-SE, pe o suprafață de câteva hectare. Ambele structuri vor genera trafic suplimentar și vor avea în același timp nevoie de o fluidizare permanentă a traficului în oraș, care este deja din ce în ce mai aglomerat.
Sistemul de management al traficului vine să suplimenteze celălalt sistem, de supraveghere, bazat pe o rețea modernă de camere video, instalat în 2019 cu ocazia Summit-ului UE desfășurat în oraș, la care au participat liderii statelor membre UE.