Compania de stat strategică de apărare cu profil aeronautic Romaero, intrată în insolvență în ianuarie, a contestat în instanță, prin administratorul său special, mai multe creanțe acceptate și înscrise în tabelul preliminar de către administratorul judiciar ce reprezintă creditorii, printre care și pe cea pretinsă de către Partidul Social Democrat (PSD), aflat la guvernare.
Contestațiile au fost formulate, în numele companiei și în contradictoriu cu administratorul judiciar provizoriu Expert Insolvență, de către administratorul special al Romaero, Ionuț Daniel Butunoi, desemnat în această calitate de către acționari în februarie. El a condus anterior Consiliul de Administrație al Romaero.
Cele mai mari creanțe contestate, de peste 1 milion de lei fiecare, sunt cele provenite de la Cristian Sindie (77,04 milioane lei), Direcția Taxe și Impozite Locale a Sectorului 1 (58,79 milioane lei), Tender SA (12,56 milioane lei), Hidroelectrica (11,5 milioane lei), CIT Restructuring (8,03 milioane lei), Airbus Helicopters Deutschland GmbH (1,66 milioane lei) și PSD (1,43 milioane lei).
PSD a revendicat o datorie neplătită în valoare totală de 1,583 milioane lei asupra Romaero, din care administratorul judiciar al companiei a acceptat suma de 1,438 milioane lei, în urma verificării actelor în baza cărora a fost formulată cererea social-democraților, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Social-democrații sunt reprezentanți în această speță de firma MP Partners a avocatului Viorel Mocanu, care este și reprezentantul PSD în Biroul Electoral Central constituit pentru alegerile locale de luna viitoare.
Romaero este controlată de către Ministerul Economiei, instituție cu șef PSD (56,71% din capital), principalii acționari minoritari fiind SIF Muntenia (23,24%) și Fondul Proprietatea (18,87%).
În urmă cu circa 1 an și jumătate, în decembrie 2022, PSD și-a cumpărat sediul din cartierul bucureștean Băneasa, cu tot cu curtea aferentă, de la Romaero. Social-democrații au achiziționat imobilul la o licitație organizată de companie, contra sumei de 17,612 milioane lei cu tot cu TVA, echivalentul a circa 3,57 milioane euro, la cursul mediu BNR din luna respectivă. Prețul de pornire fusese de aproximativ 3 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Microsoft reamintește - încetează suportul pentru Windows 10. Ce trebuie să faci și cât vor costa update-urileTabelul preliminar de creanțe al Romaero include datorii recunoscute în cuantum total de peste 851 milioane lei, din care mai mult de jumătate (466,19 milioane lei) reprezintă restanțe bugetare către Fisc.
Alți creditori majori sunt BCR (peste 111 milioane lei, creanță garantată cu ipoteci pe clădiri și terenuri) și CEC Bank (peste 80 milioane lei, creanță garantată).
CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica va investi un miliard de lei în uzina UCM ReșițaPierderea mai multor contracte-cheie, printre care cel de mentenanță de avioane civile cu operatorul aerian Ryanair și cel de producție de componente cu Britten-Norman, în toamna lui 2022, la puțin timp după aprobarea de către Guvern a modificării planului de restructurare operațională a companiei, suspendarea unor autorizări, instabilitatea conducerii și plecările de angajați înalt calificați sunt enumerate în mod oficial printre cauzele intrării în insolvență a Romaero.
La 30 noiembrie 2023, Romaero avea în patrimoniu active totale în valoare de peste 900 milioane lei, din care terenuri și construcții de mai mult de 700 milioane lei. Romaero a terminat primele 11 luni din 2023 cu pierderi de 85,73 milioane lei, cu aproape 60% mai mari decât cele din întregul an 2022, la venituri totale de circa 157 milioane lei, în scădere cu 14%.