România poate deveni principalul producător de muniție pentru tancurile Abrams, transmite ministrul Economiei.
„Sunt proiecte la care lucrăm de mai multă vreme, unele au început deja, unele s-au concretizat deja prin memorandumuri semnate. Un alt memorandum a fost semnat astăzi în prezența ambasadoarei Kavalec cu GDOTS, General Dynamics, partea care produce muniție. Vrem să transformăm fabrici din cadrul ROMARM într-un centru de excelență pentru muniția mare, calibru 120, 155, să producem în România și să exportăm din România în țările din estul Europei și centrale pentru tancurile americane care deja sunt prezente în cât mai multe țări, România urmând să fie acest pol, acest centru de excelență, în care vom produce această munițe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Suntem avansați în acest proiect, pentru că am lucrat foarte mult timp în urmă, e definit proiectul, știm valoarea investițiilor, timpul, azi a fost semnat acest parteneriat între ROMARM și General Dynamics”, a explicat ministrul, la Digi 24.
El a mai adăugat că România va deveni principalul producător de muniție pentru tancurile Abrams.
„Ne dorim ca România să devină principalul producător de muniție pentru tancurile Abrams. Am avut deja inspecția experților și e un proiect la care lucrăm de mai multă vreme, este concretizat, știm toți pașii pe care îi avem de făcut”, a mai explicat el. Ministrul a mai adăugat că e nevoie de fabrică de pulberi pentru a produce muniție.
CITEȘTE ȘI BNR se așteaptă la o accelerare a creșterii economice, bazată pe consum. Îngrijorări cu privire la deficitele mari și creșterea salariilor, mai ales la stat„Ca să poți produce muniție ai nevoie și de fabrică de pulberi. Acesta este un alt proiect care este deja concretizat, pentru că există, împreună cu o companie germană, o comunicare din partea Comisiei Europene. Lucrăm și la acest proiect, în fiecare zi mai punem o cărămidă pentru ca în cel mai scurt timp acest proiect să existe și să producem și pulberea de care avem nevoie”, a mai spus Radu Oprea. Ministrul a mai afirmat că acest lucru s-ar putea întâmpla în câteva luni.
„Vom începe treptat, vom începe să facem anumite operații în România, finale, vor însemna și echipamente și utilaje noi în hale deja existente. Se poate întâmpla în termen de luni de zile, să începem primele operații împreună, de producție. Noi deja producem în România. Este un moment de oportunitate pentru industria românească națională cu capital de stat și cu capital privat. Avem nevoie să lucreze împreună, mai ales pe zona de cercetare-dezvoltare”, a conchis el.
Tancurile de luptă Abrams care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate, începând cu anul 2026, în cea mai modernă versiune a acestui model, care se află și în dotarea armatei SUA, au declarat surse oficiale din Ministerul Apărării Naționale (MApN), la începutul anului.
Congresul SUA a fost notificat în 2022 privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3 și 12 derivate pe sașiu de tanc, muniție și simulatoare pentru instruire.
CITEȘTE ȘI Verdictul în procesul lui Trump pentru banii tăinuiți ar putea interveni chiar săptămâna viitoare. Cum ar afecta alegerile din 2024?Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României.
Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României.