Scurgere de documente: SUA ar fi spionat oficiali de la Seoul care se temeau că armele vândute americanilor ar ajunge apoi în Ucraina. Coreea va discuta cu Washingtonul

Scurgere de documente: SUA ar fi spionat oficiali de la Seoul care se temeau că armele vândute americanilor ar ajunge apoi în Ucraina. Coreea va discuta cu Washingtonul
scris 9 apr 2023

Coreea de Sud este la curent cu știrile privind scurgerea mai multor documente militare americane clasificate și intenționează să discute cu Statele Unite "problemele care se ridică" în urma acestei scurgeri de informații, din care rezultă că SUA și-ar fi spionat aliatul asiatic, a declarat duminică un oficial prezidențial sud-coreean, relatează Reuters, citat de News.ro.

Mai multe documente militare americane clasificate au fost postate recent pe rețelele sociale, oferind o imagine parțială, veche de o lună, a războiului din Ucraina, așa cum este configurată ea la Washington. Departamentul de Justiție al SUA a declarat că investighează scurgerea de informații, în timp ce Pentagonul a anunțat că face propria anchetă.

Urmărește-ne și pe Google News

The New York Times a relatat că documentele scurse conțin detalii despre discuții interne între oficiali sud-coreeni de rang înalt în legătură cu presiunile exercitate de SUA asupra Seulului, un aliat de nădejde, pentru a ajuta la furnizarea de arme în Ucraina. Demersul ar contrazice un vechi principiu al politicii externe coreene, de unde și dezbaterile din rândul conducerii sud-coreene. Aceste discuții ar fi fost interceptate de Washington, conform documentelor care s-au scurs.

Exerciții militare: China simulează atacarea unor ținte-cheie din Taiwan CITEȘTE ȘI Exerciții militare: China simulează atacarea unor ținte-cheie din Taiwan

Potrivit New York Times, Coreea de Sud a fost de acord să vândă obuze de artilerie pentru a ajuta Statele Unite să-și refacă stocurile, insistând că "utilizatorul final" ar trebui să fie armata americană. Dar, pe plan intern, înalții oficiali sud-coreeni erau îngrijorați că Statele Unite le-ar putea deturna către Ucraina. "Raportul secret s-a bazat pe informații de tip semnal, ceea ce înseamnă că Statele Unite au spionat unul dintre principalii lor aliați din Asia", a subliniat The New York Times.

Oficialul prezidențial sud-coreean, vorbind cu reporterii, a refuzat să răspundă la întrebările despre spionajul american sau să confirme orice detaliu din documentele scurse. Întrebat dacă Seulul intenționează să depună un protest sau să ceară explicații din partea Statelor Unite, oficialul, care a refuzat să fie identificat, a declarat că guvernul va analiza precedentele și cazurile care implică alte țări.

Coreea de Sud a semnat contracte importante de furnizare a sute de tancuri, avioane și alte arme pentru Polonia, membră NATO, de când Rusia a invadat Ucraina. Însă președintele Yoon Suk Yeol a declarat că o lege sud-coreeană care interzice furnizarea de arme către țări implicate în conflicte face dificilă trimiterea de arme în Ucraina.

O rachetă ucraineană, interceptată deasupra sudului Crimeei, cu mult în afara razei de acțiune a armelor cunoscute ale Ucrainei CITEȘTE ȘI O rachetă ucraineană, interceptată deasupra sudului Crimeei, cu mult în afara razei de acțiune a armelor cunoscute ale Ucrainei

Oficialul sud-coreean a declarat că nu există nicio schimbare în politica Coreei de Sud.

Președintele Yoon Suk Yeol urmează să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la 26 aprilie, în timpul unei vizite de stat la Washington.

Pe de altă parte, Ministerul francez al Apărării a negat prezența soldaților francezi în Ucraina, așa cum ar dezvălui documentele atribuite Pentagonului scurse pe rețelele rusești la mijlocul săptămânii.

„Nu există forțe franceze angajate în operațiuni în Ucraina. Documentele citate nu provin de la armatele franceze. Nu comentăm documente a căror sursă este incertă”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului francez al apărării, transmite The Guardian.

Reacția vine după ce fotocopia unui document dintre cele scurse pe rețelele sociale sugera că un mic contingent - de mai puțin de o sută de membri - al trupelor pentru operațiuni speciale provenind din partea membrilor NATO Franța, SUA, Marea Britanie și Letonia este deja activ în Ucraina.

Experții sunt de părere că Rusia sau elemente pro-ruse se află probabil în spatele scurgerii de informații. Potrivit analiștilor militari, unele documente au fost modificate în anumite părți pentru a supraevalua estimările americane privind morții ucraineani din război și pentru a subestima pierderile din rândul trupelor rusești.

Kievul a declarat că dosarele scurse conțin "informații fictive".

viewscnt
Afla mai multe despre
scurgere de documente
sua
coreea de sud
spionaj
franta