Scumpirea energiei: USR propune reducerea TVA, scutirea populației de certificate verzi, credit fiscal pentru companii și subvenționarea achizițiilor de gaze ale CET-urilor

Scumpirea energiei: USR propune reducerea TVA, scutirea populației de certificate verzi, credit fiscal pentru companii și subvenționarea achizițiilor de gaze ale CET-urilor
scris 11 oct 2021

USR, care a anunțat că îl va propune pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, propune și negocierea unui program de guvernare care să includă mai multe măsuri de contracarare a efectelor scumpirilor galopante ale energiei electrice și gazelor naturale din ultima perioadă, măsuri care ar urma să vină în completarea compensării facturilor la iarnă legiferată deja de Guvernul Cîțu înainte de a fi demis prin moțiune de cenzură.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

"Ne aflăm într-un context european al creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, care afectează consumatorii și economia românească. Pe de-o parte, politicile climatice europene au dus la dublarea prețului certificatelor de carbon comparativ cu începutul acestui an, lucru care se reflectă în prețul energiei electrice la consumator. De cealaltă parte, producția autohtonă de gaze naturale a tot scăzut din cauza lipsei de investiții generate de haosul și instabilitatea legislativă", spun cei de la USR.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, USR propune reducerea TVA la energie electrică și gaze naturale de la 19% la 5%, pentru toți consumatorii (casnici și noncasnici), pe o perioadă de 6 luni.

România a încasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale în prima jumătate a acestui an CITEȘTE ȘI România a încasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale în prima jumătate a acestui an

"O parte din prețul energiei electrice este compusă din taxele indirecte pe care le ia statul: accize și TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici, dar și în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puțin din prețul energiei electrice. Propunem reducerea temporară a cotei de TVA de la 19% la 5%. Astfel, prețul pe care îl vor plăti consumatorii pentru energie electrică va scădea cu circa 12% pe perioada sezonului rece (01.11.2021 - 31.03.2022)", se arată într-un document public al partidului.

USR mai propune acordarea de subvenții temporare de la bugetul central CET-urilor, pentru achiziția de gaze naturale.

Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar retailerii transferă majorările cumpărătorilor CITEȘTE ȘI Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar retailerii transferă majorările cumpărătorilor

"În sprijinul producătorilor de agent termic și în vederea asigurării suportabilității la plată a materiei prime, respectiv a gazului natural, propunem o subvenție acordată primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe perioada sezonului rece. Este o redistribuție de la localitățile fără sisteme de încălzire centralizată către localitățile cu sisteme de încălzire centralizată. Având în vedere costul cu materia primă, prețul gigacaloriei va fi imposibil de suportat în integralitate de către primării. Subvențiile pe termen limitat se vor baza pe costul aprobat de ANRE pentru gigacalorie aferent fiecărui CET și vor reprezenta 50% din creșterea înregistrată comparativ cu anul 2020", se menționează în propunere.

USR vrea și credit fiscal pentru întreprinderi, în cuantum reprezentând jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

EXCLUSIV Omniasig se luptă cu Renomia SRBA, controlat de cel mai mare intermediar de asigurări din Cehia, pentru TAROM, unul dintre cele mai mari conturi din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omniasig se luptă cu Renomia SRBA, controlat de cel mai mare intermediar de asigurări din Cehia, pentru TAROM, unul dintre cele mai mari conturi din România

"Pentru a reduce impactul pe care explozia prețului la energie electrică și gaze naturale îl are asupra mediului privat, propunem ca jumătate din creșterea facturilor pentru acestea să fie acordată întreprinderilor sub formă de credit fiscal. Astfel, companiile vor avea posibilitatea să deducă din impozitele datorate (pe profit sau pe cifra de afaceri) 50% din creșterea înregistrată la utilități pe o perioadă de 6 luni", se spune în document.

USR mai propune și exceptarea consumatorilor casnici de la plata certificatelor verzi de pe facturile de energie electrică, certificate prin care este sprijinită producția de energie din surse regenerabile.

Ungaria acuză instituțiile UE că își extind în mod viclean competențele în detrimentul statelor membre CITEȘTE ȘI Ungaria acuză instituțiile UE că își extind în mod viclean competențele în detrimentul statelor membre

"Această măsură va reduce factura consumatorului final cu aproximativ 5%, suplimentar față de compensarea aprobată prin OUG 118/2021 și reducerea de TVA de la 19% la 5%", estimează partidul.

După cum a relatat Profit.ro, PSD a înregistrat pe circuitul parlamentar un draft de act normativ de plafonare a prețurilor finale de furnizare plătite de populație la electricitate și gaze, precum și unul care prevede compensarea parțială de la bugetul de stat a scumpirilor la energie electrică, energie termică, gaze naturale și combustibil înregistrate pe facturile întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

Președintele chinez Xi Jinping a promis ”o reunificare pașnică” cu Taiwanul CITEȘTE ȘI Președintele chinez Xi Jinping a promis ”o reunificare pașnică” cu Taiwanul

Premierul PNL demis Florin Cîțu a declarat săptămâna trecută că partidul său susține plafonarea prețurilor la energie, măsură care nu va putea fi luată însă decât de către un Guvern cu puteri depline.

"Am văzut evoluția prețurilor în ultima perioadă și am luat decizia ca Partidul Național Liberal și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima ședință de guvern după ce se va rezolva criza. Vom susține plafonarea la prețurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea, avertizez companiile care vor să profite de acest anunț în perioada următoare să nu se chinuie, pentru că vom folosi plafonarea la prețurile actuale", a spus Cîțu.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
compensare facturi energie gaze
reducere tva energie gaze
subventii incalzire