Scandal în Parlament. Deputații AUR au intrat în ședința comisiei de sănătate care lucra la proiectul privind obligativitatea certificatului de vaccinare la locul de muncă

Scandal în Parlament. Deputații AUR au intrat în ședința comisiei de sănătate care lucra la proiectul privind obligativitatea certificatului de vaccinare la locul de muncă
scris 8 nov 2021

Deputații AUR au mers, luni, la ședința comisiei de sănătate care se reunise pentru a lucra pe amendamentele depuse la proiectul de lege privind certificatul verde la locul de muncă. Liderul George Simion i-a acuzat pe parlamentarii de la PNL, USR și PSD că doresc să treacă amendamentele pe repede înainte pentru a da votul cât mai repede pe proiectul de lege.

Co-președintele AUR, George Simion i-a acuzat pe cei din comisia de sănătate că încearcă să discute amendamentele la proiectul de lege, deși termenul pentru depunerea amendamentelor este 12 noiembrie, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Simion l-a întrebat pe deputatul PSD Alexandru Rafila ce poate face el, care are anticorpi, dacă va ajunge să i se interzică accesul în Parlament.

”Ce facem domnule Rafila cu cei care au anticorpi, cum sunt eu, că mi-am făcut test. O să ziceți mâine poimânine că nu mai am acces în Parlament?”, a spus Simion.

”Nu cred, Constituția ne interzice să spunem așa ceva”, a spus Rafila.

Vicepreședintele comisiei, Florin Buicu de la PSD a arătat că ”certificatul verde, în sine, este doar o aplicație de telefon utilizată la nivel european pentru libera circulație la nivel european”.

”Această aplicație are în spate trei modalități prin care aplicația verifică ce se întâmplă cu acest cetățean european. Un pacient care a trecut prin boală, și dovedește acest lucru, un pacient care este testat și un pacient care este vaccinat - sunt cele 3 variante prevăzute de certificatul verde. Pot să vă spun din start că nu vom fi de acord cu introducerea unor discriminări la nivel de principiu și personal, și o spun ca medic, și ca medic specialist de sănătate publică, că nu voi fi de acord cu aceste discriminări", a mai precizat Florin Buicu.

Și președintele comisiei de sănătate, Nelu Tătaru de la PNL, a afirmat că reprezentanții comisiei vor discuta forma inițială a proiectului de lege, după votul de respingere din Senat.”Astăzi și mâine vom avea la nivelul Comisiei de sănătate întâlniri cu vicepreședinții din grupurile parlamentare, în care vom discuta amendamente. Când vom avea un consens, vom face o ședință a Comisiei de sănătate în care vom da un raport preliminar, care va merge în celelalte comisii", a declarat Tătaru.

Tătaru a fost întrebat ce se întâmplă cu angajații care nu pot face vaccinul anti-COVID, el precizând că sunt mai multe amendamente, inclusiv de la PSD, la proiectul de lege, care prevăd fie ca 60 de zile testele să fie plătite de la stat sau eliberarea unui certificat verde la 10 zile după prima doză de vaccin.

"În acest moment noi luăm de la zero această inițiativă legislativă, adică de la forma inițială. (...) Suntem deschiși, în acest moment, la Camera Deputaților, să discutăm toate amendamentele, ca acest proiect să treacă", a spus Tătaru.

Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis, luni, la solicitarea grupului parlamentar al USR, urgentarea procesului legislativ în comisii și introducerea pe ordinea de zi a plenului, sub rezerva primirii raportului, a propunerii legislative care introduce obligativitatea certificatului de vaccinare la locul de muncă, care a fost respins deja în Senat.

Luna trecută, Senatul a respins propunerea legislativă privind introducerea certificatului digital Covid pentru angajații instituțiilor publice. Proiectul prevedea că, în lipsa certificatului, personalul unităților respective nu mai este plătit și poate fi chiar concediat. Aceeași obligație era impusă pentru clădirile de birouri private cu mai mult de 50 de angajați aflați simultan la muncă.

Proiectului i s-au opus senatorii PSD și AUR, care au contestat atât modul de convocare a comisiilor de specialitate și raportul adoptat de acestea, precum și prevederile votate.

De asemenea, senatorii PNL Alaxandru Nazare, fost ministru de Finațe, și George Scarlat s-au abținut la vot. De asemenea, doi senatori USR nu au votat, unul dintre ei fiind în avion la ora votului. Dacă doi senatori ar mai fi votat pentru, proiectul ar fi fost adoptat.

Prevederile mai trebuie însă discutate și votate în Camera Deputaților.

Potrivit formei care fusese propusă spre adoptare, propunerea legislativă stipula că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiții:

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmărîi infectării cu vIrusul SARS-CoV-2;

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat și prezentat în condițiile O.U.G. nr.68/2021 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea înaplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe  durata  pandemiei  de COVID-19, cu modificările ulterioare.

Obligația prezentării acestui certificat ar fi fost impusă pentru personalul unităților sanitare publice și private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și unităților subordonate, precum și din cadrul laboratoarelor de analize medicale. Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităților de asistență medicală profilactică și curativă și persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale și de medicamente.

Aceeași obligație urma să fie aplicată și pentru angajații autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, dar și operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

"În cadrul entităților publice și private, obligația prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaților și ai Senatului, persoanelor care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, precum și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivelor entități", mai prevede proiectul.

Obligația prezentării certificatului urma să se aplice și în cazul vizitatorilor în sediile entităților publice și private menționate.

Prevederile nu s-ar aplica însă în cazul autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești, fiindu-Ie aplicabile dispoziițiile Legii nr. 114/2021 din 28 aprilie 2021 privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de COVID-19.

Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 ar trebui suportate de către personalul unităților publice, de membrii Camerei Deputaților și Senatului, de persoanele care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice - furnizori de servicii medicale, de dispozitive și de medicamente.

Pentru personalul din cadrul unităților publice și private care ar face dovada unei afecțiuni ce reprezintă contraindicație la vaccinare și e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare s-ar organiza cu suportarea costurilor de către angajator.

Pentru unitățile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 erau prevăzute a fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora.

Conducerea unităților publice și private verifică certificatelor digitale prin intermediul aplicației mobile "Check DCC".

Conform priuectului, instituțiile publice și firmele private ar interzice accesul temporar la locul de muncă personalului care nu prezintă un certificat care să ateste îndeplinirea uneia dintre condițiile menționate.

Proiectul prevede că raporturile de serviciu în baza cărora își desfășoară activitatea personalul din unitățile publice și private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziția scrisă a organului de conducere al unității.

În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.

Decizia de suspendare și, respectiv, decizia de încetare a raporturilor de serviciu sau de muncă vor putea fi contestate în instanță.

Potrivit unui amendament al lui Florin Cîțu însușit de comisie, suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin.

În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă, exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligația încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverința de vaccinare.

Nerespectarea obligațiilor care revin în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificat
verde
obligatie
angajati
public
privat
raport
loc
muca
suspendare
incetare
proiect
senat