România este prezentată ca exemplu negativ într-un raport Amnesty International, ca fiind unul dintre statele europene, alături de Belgia, Franța, Grecia, Italia și Spania, în care poliția a utilizat forța pentru a impune măsurile de lockdown asupra unor persoane care nu au opus rezistență sau care nu constituiau un pericol public.
Raportul, intitulat Represiunea Covid-19: Abuzul Poliției și Pandemia Globală, face trimitere la un alt document mai vechi al instituției despre încălcarea drepturilor omului de către forțele de ordine europene în aplicarea măsurilor de combatere a Covid-19.
CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificativeÎn acesta sunt oferite 3 exemple în care autoritățile române au încălcat drepturile populației rrome, acționând cu o forță disproporționată și folosind 2 elicoptere pentru supravegherea unor zone din Ilfov, Ialomița, Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu și Călărași, locuite majoritar, potrivit Amnesty International, de populație de etnie rromă.
Ce spune Amnesty International despre legitimitatea folosirii forței în pandemie
“În conformitate cu legislația și standardele internaționale, autoritățile pot folosi forța numai atunci când acest lucru este strict necesar și proporțional pentru îndeplinirea unui obiectiv legitim. Doar nivelul minim de forță necesar poate fi utilizat în mod legal. Utilizarea forței letale pentru aplicarea reglementărilor impuse de legislația de tip lockdown este întotdeauna inutilă și disproporționată. Oamenii legii nu ar trebui să folosească forța pentru a pune în aplicare restricțiile de tip lockdown atunci când oamenii încalcă aceste dispoziții pentru a-și satisface nevoile de bază pentru supraviețuire.
CITEȘTE ȘI Cum arată un cadou premium pentru bărbații preocupați de imaginea personalăÎn niciun caz nu trebuie să recurgă la utilizarea forței ca mijloc de pedeapsă, inclusiv în ceea ce privește încălcarea reglementărilor de tip lockdown. Adunările publice ar trebui să fie permise atât timp cât sunt pașnice, iar participanții iau măsuri de precauție, cum ar fi purtarea măștilor și păstrarea unei distanțe pentru a preveni răspândirea bolii.
CITEȘTE ȘI Chiar dacă nu călătorești, vin brandurile celebre la tine - harta stării de bineFolosirea forței pentru a dispersa o adunare în vederea prevenirii răspândirii bolii va fi în cele mai multe cazuri contraproductivă și periculoasă, deoarece va conduce la mișcări necontrolate ale oamenilor și va provoca tulburări, crescând, mai degrabă decât diminuând, riscul de contagiune. Acest lucru este cu atât mai evident în cazul recurgerii la gaze lacrimogene, care vor provoca tuse grea, curgerea ochilor/nasului și pot conduce la complicații severe în cazul persoanelor infectate cu COVID-19, precum și accentua, și nu diminua, potențialul de răspândire a infecției, ceea ce ar putea pune o presiune suplimentară asupra unui sistem de sănătate deja supraîncărcat.”
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!Cum a relatat Profit.ro, România a fost, cel puțin în prima lună de instituire a stării de urgență, o veritabilă campioană mondială și la amenzile acordate. Un material Profit.ro despre faptul că poliția a acordat în mai puțin de o lună 200.000 de amenzi în valoare de 400 milioane lei, acestea excedând unele capitole de încasări bugetare, a făcut înconjurul lumii, fiind preluat de instituții importante de media la nivel internațional, în unele cazuri fără însă să fie citată sursa.