Roberta Metsola a fost realeasă cu o majoritate foarte largă pentru un nou mandat de președinte al Parlamentului European. Ea a primit 562 de voturi în favoarea realegerii sale pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate.
Roberta Metsola a obținut marți un sprijin larg pentru un nou mandat de președinte al Parlamentului European, devenind prima femeie care obține un al doilea mandat în fruntea Parlamentului UE. Metsola a fost aprobată de 562 dintre cei 623 de deputați care au votat, scrie News.ro
Metsola, eurodeputat din Malta care în 2022 a devenit prima femeie din ultimii 20 de ani în fruntea Parlamentului Uniunii Europene, este doar al doilea președinte, după germanul Martin Schulz, care obține un nou mandat de când Parlamentul UE a devenit o instituție aleasă direct, în 1979.
"Aceasta trebuie să fie o casă care să nu se teamă să conducă și să schimbe. Am început, dar încă nu am terminat", a declarat Metsola, în vârstă de 45 de ani, care este membră a Partidului Popular European, grup de centru-dreapta.
Adresându-se adunării UE, Metsola a declarat că Parlamentul ar trebui să continue să fie un susținător puternic al Ucrainei, al statului de drept și să caute puterea de a propune legislația UE, în condițiile în care, în prezent, doar Comisia Europeană poate propune noi acte legislative ale UE.
În continuarea rolului său, în mare parte ceremonial, Metsola va prezida parlamentul cu 720 de membri, care negociază și adoptă propunerile legislative ale UE și aprobă bugetul blocului european.
În primul său mandat, politicianul conservator, cu o ascensiune rapidă, a fost apreciată pentru faptul că a contribuit la creșterea profilului adunării UE și pentru sprijinul său ferm pentru Ucraina. Ea a fost primul lider al unei instituții UE care a vizitat Kievul după invazia Rusiei din februarie 2022 și a sprijinit în mod constant candidatura Ucrainei de a adera la UE, reamintește Reuters.
Unii oficiali UE au declarat pentru Reuters că au apreciat și capacitatea lui Metsola de a uni partidele de centru, după ce extrema dreaptă a înregistrat câștiguri puternice în alegerile europene de luna trecută.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO A fost deschisă integral prima centură rutieră din acest anEa a încercat, de asemenea, să repare reputația parlamentului după scandalul de corupție cunoscut sub numele Qatargate - mită pentru lobby - propunând reguli mai stricte în ceea ce privește declarațiile financiare ale legislatorilor și contactele lor cu lobbyiștii, deși activiștii spun că reformele nu au fost pe deplin puse în aplicare.
Parlamentul European este singura instituție a UE aleasă în mod direct.
Metsola, mamă a patru băieți, provine din cea mai mică țară din UE și a devenit deputat european în 2013, avansând apoi în rândurile instituției și devenind cel mai tânăr președinte al acesteia. În perioada premergătoare alegerii sale inițiale, a fost criticată pentru poziția sa cu privire la avort. Ca deputat european de Malta, unde avortul este în mare parte ilegal, Metsola s-a opus rezoluțiilor care solicitau accesul femeilor la avorturi sigure. Însă, după ce a devenit președinta Parlamentului European, ea s-a angajat să reprezinte poziția adunării UE privind drepturile sexuale și reproductive, inclusiv drepturile femeilor de a avea acces la avort.