Guvernul a alocat, marți, echivalentul a 35,22 milioane euro pentru organizarea referendumului de modificare a Constituției, în sensul redefinirii familiei ca fiind bazată pe căsătoria între bărbat și femeie, nu între soți.
Banii sunt alocați din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, care, după rectificarea bugetară, se ridica la 1,2 miliarde lei, conform ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Conform Executivului, pentru reducerea cheltuielilor necesare în vederea desfășurării procesului electoral, primarii vor utiliza bunurile materiale recuperate de la alegerile anterioare și aflate în stare bună. Acolo unde bunurile materiale necesare dotării materiale corespunzătoare a secțiilor de votare nu se pot recupera, se vor achiziționa unele noi de către instituțiile prefectului, în limita sumelor repartizate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Executivul a stablit că referendumul va fi organizat în zilele de 6 și 7 octombrie, între orele 7-21, iar întrebarea la care sunt chemați să răspundă românii este: ”Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”
Solicitat să clarifice de ce întrebarea nu include chiar textul concret supus revizuirii, mai ales că este foarte scurt și clar, iar mulți dintre cetățeni se pot afla în situația de a nu ști la ce se referă întrebarea, purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a putut prezenta lămuriri.
Textul adoptat de Parlament este: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Articolul actual din Constituție stabilește că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.
Coaliția pentru Familie, formată din mai multe asociații și organizații, este cea care a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei.
CITEȘTE ȘI Premierul Dăncilă reclamă că summitul "Inițiativei celor Trei Mări" ar fi fost politizat și instituțiile care pot promova interesele României nu au fost aduse ”la aceeași masă”Conform ultimei modificări a Legii referendumului, inițiate tot de actuala putere și în vigoare, “cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituție, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștința publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia și data referendumului".
Executivul a modificat marți, prin ordonanță de urgență, din nou legea referendumui, astfel încât scrutinul să poată avea loc timp de două zile.
La referendumul național, pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării se vor organiza secții de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare (dacă acestea funcționează în locații diferite) și institutele culturale din străinătate.
Ministerul Afacerilor Externe va putea organiza, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare și în afara secțiilor de votare menționate.