Israelul, aflat în plină invazie în Fâșia Gaza, este de 3 ani consecutiv principala țintă a exporturilor de produse militare din România, cu o pondere de circa un sfert din totalul valorii livrărilor externe, statul evreu detronându-i în acest clasament pe partenerii strategici americani începând din 2020, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Anul trecut, din România au fost efectuate exporturi definitive de produse militare în valoare totală de 215 milioane euro, din care cele către Israel au însumat 53 milioane euro. Următoarele destinații ca valoare au fost Norvegia (37 milioane euro), Bulgaria (32 milioane euro), SUA (11 milioane euro) și Pakistanul (9 milioane euro).
Din România, în 2022, au fost exportate în Israel containere tuburi pentru lansatoare de rachete, lovituri cu grenade antitanc de 40 mm, componente pentru sisteme aeropurtate, echipamente de ochire pentru artilerie, componente pentru sisteme IFF, componente pentru sisteme de conducere a focului, componente pentru vehicule terestre militare, componente electronice pentru aeronave militare, părți și subansamble mecanice pentru aeronave militare, componente electrice și electronice, echipamente și componente pentru formare de imagini sau de contraacțiune, cabluri electrice cu conectori și arbori de cablu echipamente și componente pentru producție și software pentru echipamente de testare și verificare.
Cele mai scumpe au fost exporturile de componente pentru aeronave (16,2 milioane euro) echipamente electronice (10,7 milioane euro) și componente pentru vehicule terestre (9,3 milioane euro).
În 2021, dintr-un total de exporturi definitive din România de 177 milioane euro, livrări de 51 milioane euro au mers în Israel, față de 37 milioane euro în Norvegia, 17 milioane euro în SUA și 10 milioane euro în Bulgaria.
Israelul a primit în anul respectiv din România lovituri reactive antitanc, mașină de încărcat zale, componente pentru sisteme aeropurtate, echipamente de ochire pentru artilerie, componente electrice și electronice, componente pentru sisteme de conducere a focului, componente pentru vehicule terestre militare, componente pentru aeronave militare, părți și subansamble pentru aeronave militare, echipamente electronice, echipamente și componente pentru formare de imagini sau de contraacțiune, cabluri electrice cu conectori și arbori de cablu, echipamente și componente pentru producție, subansamble electronice pentru aeronave militare și software pentru echipamente de testare și verificare.
CITEȘTE ȘI Scădere substanțială a rezervei valutare a BNR în octombrieȘi în 2020, lider al destinațiilor de export de armament din România a fost tot Israelul, cu livrări de aproape 30 milioane euro, dintr-un total de 116 milioane euro. Alte destinații de top au fost Pakistanul (21,43 milioane euro), SUA (circa 19 milioane euro) și Bulgaria (11,66 milioane euro).
Exporturile către Israel au constat în cartușe, muniție de artilerie, componente de luptă pentru rachete dirijate, produse pentru sisteme aeropurtate, echipamente și accesorii de tragere pentru tunuri, produse pentru componente ale sistemului de conducere a focului, componente pentru vehicule militare de teren, subansamble electronice pentru aeronave militare, componente pentru aeronave militare, kituri de componente pentru echipamente de ghidare, echipamente electronice cu utilizari militare (supravehere, secretizare date, ghidare/navigație, comandă/control), produse pentru echipamente de instrucție operațiuni militare terestre, piese de schimb pentru simulatoare subansamble, componente și accesorii pentru echipamente de formare de imagini și de contra-acțiune, componente optice pentru echipament de formare de imagini și contra-acțiune, cabluri electrice cu conectori, echipamente pentru testare și verificare, software pentru echipamente de testare și documentații pentru componente rachete dirijate.
CITEȘTE ȘI FOTO Un motan din România, desemnat cel mai frumos din lumeCel mai recent an în care Statele Unite au fost principala țintă a exporturilor de armament a fost 2019, când americanii au cumpărat din România de peste 63,6 milioane euro, adică peste 44% din totalul de 143,5 milioane euro exportat în anul respectiv și mai mult decât dublu comparativ cu achizițiile israeliene (27,6 milioane euro).
Armata israeliană a anunțat miercuri că a ”lovit peste 11.000 de ține aparținând unor organizații teroriste în Fâșia Gaza” de la începutul războiului împotriva Hamas, la 7 octombrie, relatează CNN, preluat de News.ro. Este vorba despre o medie de 440 de lovituri pe zi, în primele 25 de zile de război, potrivit sursei citate.