România încearcă de ani buni să intre în Programul Visa Waiver, astfel încât românii să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru cetățenii români depășește încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autoritățile americane pentru ridicarea vizelor. Potrivit ultimelor date oficiale analizate de Profit.ro, acest prag a scăzut în 2019, după mai mulți ani, sub 10%, dar este încă insuficient pentru acceptarea în Visa Waiver. Două proiecte de lege, aflate în dezbaterea Congresului, pot însă facilita ridicarea vizelor și pentru români.
De ce este important: În conformitate cu Legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la Programul de scutire de vize (Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%.
Mai este bine de știut: Autoritățile SUA calculează rata de refuz potrvit anului fiscal, care începe la 1 octombrie și se termină la 30 septembrie.
CITEȘTE ȘI VIDEO Papa Francisc, iritat, a lovit mâna unei femei care l-a tras forțat spre eaÎn 2014, rata de refuz pentru România a coborât pentru prima dată sub 10%, la 9,8%, de la 24,8% în 2010, dar ulterior a ajuns din nou la peste 11%. Astfel, rata de refuz pentru 2017 era în cazul României la 11,76%, înregistrându-se chiar o ușoară creștere comparativ cu 2016, când rata a fost de 11,4%.
Însă, pentru 2018 a fost înregistrată o rată a refuzului vizelor de 10,44%, după cum a relatat anterior Profit.ro.
Acum, potrivit datelor oficiale privind anul fiscal 2019, rata de refuz pentru vizele SUA solicitate de cetățenii români a scăzut din nou sub 10%, la 9,11%.
Este de notat că și în cazul Bulgariei rata de refuz al vizelor pentru SUA a scăzut de la 11,31%, în 2018, la 9,75%, în 2019, după ce în 2017 era la aproape 15%.
CITEȘTE ȘI Am intrat în 2020, ce ni se pregătește: Liberalizarea canabisului, subvenții pentru bone și bunici, uniuni între două persoane de același sex, schimbări în contractul cu băncile, amnistii, restricții pentru firme”Principalul obstacol pentru accederea României în Programul Visa Waiver a rămas rata de refuz al cererilor de viză depuse de cetățenii români, care depășește pragul maxim de 3% stabilit de legislația americană actuală”, arată un document oficial al Ministerului Afacerilor Externe, prezentat anterior de Profit.ro.
În august, cu ocazia întrevederii cu președintele României, Klaus Iohannis, Trump a declarat că reafirmă și întărește parteneriatul dintre SUA și România și și-a exprimat susținerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, însă fără să își asume vreun angajament.
"Este o chestiune la care ne gândim", a precizat, lacunar, președintele american - puternic luptător împotriva migrației ilegale - cu privire la eliminarea vizelor pentru cetățenii români în SUA.
Din păcate, declarația președintelui american legată de vize este în linie cu cele anterioare ale oficialilor SUA privind ridicarea vizelor pentru români, în condițiile în care până în prezent nu s-a întâmplat nimic în acest sens.
Două proiecte de lege, care urmăresc aplicarea unor excepții de la pragul de 3% pentru acceptarea în Visa Waiver, sunt în dezbaterea Congresului SUA.
Un prim proiect are în vedere ridicarea ratei de refuz la 10% în cazul țărilor care, de pildă, au acorduri de schimb de informații cu SUA în domeniul apărării și securității, cum este și cazul României.
Un al doilea proiect permite, de asemenea, o excepție de la pragul de 3% în cazul țărilor partenere ale SUA care alocă apărării cel puțin 2% din PIB, criteriu îndeplinit în ultimii ani și de România.