Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a propus ca toți cetățenii care vin în România în decembrie să prezinte teste PCR, indiferent dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală.
Ce vor face autoritățile și care este planul strategic pentru salvarea vieții românilor în contextul pandemic actual sunt teme care vor fi anunțate la Videoconferința Profit Health.forum - Sistemul sanitar, între pandemie și criza economică. Unde este pacientul? Ediția a IX-a
Videoconferința, organizată cu sprijinul Bristol Myers Squibb și Nordis Group, programată pentru 9 decembrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
DETALII AICI
Propunerea a fost însă respinsă în ședința de guvern, printre cei care s-au opus măsurii numărându-se ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și vicepremierul Kelemen Hunor, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Adversarii propunerii au argumentat că un astfel de sistem ar produce situații greu de gestionat, dat fiind că în luna decembrie mulți români care trăiesc în străinătate revin acasă pentru vacanțe.
În urma discuțiilor din ședința de guvern s-a convenit ca Ministerul Sănătății să formuleze o propunere pentru gestionarea fluxului mare de oameni care vor veni în România în luna decembrie, potrivit surselor citate.
UPDATE Comitetul Național pentru Situații de Urgență a discutat în ședința de vineri o propunere a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) ca la intrarea în România să fie obligatorie prezentarea unui test PCR, inclusiv pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19. Propunerea ar urma să fie rediscutată de către Ministerul Sănătății și INSP, astfel încât să fie luată o decizie, în contextul apariției noii tulpini Omicron.
Conform Departamentului pentru Situații de Urgență (DSP), instituție condusă de Raed Arafat, "având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă", Institutul Național de Sănătate Publică a trimis joi către DSU și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca “intrarea pe teritoriul național sa se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.
În baza acestei propuneri, DSU a venit în ședința de vineri a CNSU cu un proiect de hotărâre elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP, potrivit DSU.
Guvernul urmează să decidă.