ORF, radioul public din Austria, analizează situația din România și arată că țara noastră devine, alături de Polonia, o problemă pentru Uniunea Europeană pentru că nu recunoaște întâietatea dreptului european asupra legislației interne.
Influentul radio austriac amintește de Curtea Constituțională din România, care a respins de facto o decizie a Curții de Justiție a UE și a afirmat într-un comunicat de presă că această decizie poate fi respectată doar după o eventuală revizuire a Constituției, arată G4Media.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ziariștii austrieci amintesc că un conflict similar a fost declanșat de Tribunalul Constituțional din Polonia, motiv pentru care Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement (sancționare) a Poloniei.
ORF face istoricul dosarului și arată că toată disputa a plecat de la decizii ale CCR în privința legislației anticorupție. CJUE a decis că hotărârile CCR încalcă legislația europeană, iar judecătorii români le pot încălca fără să se teamă de represalii.
Curtea Constituțională a României a transmis recent că decizia CJUE referitoare la faptul că judecătorii pot ignora decizii ale CCR, care sunt contrare deptului UE, fără a fi cercetați disciplinar, nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituției în vigoare, „care, însă, nu se poate face de drept”.
CCR arată că „potrivit art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile Curții Constituționale sunt și rămân general obligatorii” și că,„de altfel, și CJUE recunoaște, în cuprinsul Hotărârii sale din 21 decembrie 2021, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale”.
Judecătoriii constituționali mai transmit că în ceea ce privește „concluziile din Hotărârea CJUE potrivit cărora efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru, și potrivit cărora instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE, presupun revizuirea Constituției în vigoare”.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani„În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României”, conchid judecătorii constituționali.
Precizările judecătorilor constituționali vin în contextul în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, marți, că judecătorii români pot lăsa neaplicate decizii ale CCR care sunt contrare dreptului Uniunii Europene, fără a exista riscul ca aceștia să răspundă disciplinar.