Parlamentul a decis, miercuri, prin adoptarea unui proiect de lege reexaminat la cererea președintelui Iohannis, să mențină majorarea vârstei de pensionare în cazul tuturor medicilor, care nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 ani. Majoritatea de guvernământ a renunțat însă la ideea înființării unui ”spital republican”.
În luna octombrie a anului trecut, Parlamentul stabilise că vârsta de pensionare pentru toți medicii, indiferent de sex, să fie fixată prin lege la 67 de ani, în loc de 65 de ani, cât prevede acum legislația.
Profit.ro a relatat însă că ministrul Sănătății de atunci i-a convins pe deputați, de care depindea decizia, să fie de acord cu menținerea medicilor mai mult timp la muncă, din cauza deficitului de personal din sistem.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele Iohannis a solicitat însă, la finele anului trecut, reexaminarea legii, reclamând, printre altele, lipsa unui criteriu obiectiv în reglementarea categoriei de spital republican de către lege și discriminare între anumite categorii de medici prin extinderea vârstei de pensionare la 67 de ani.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul nu renunță la ideea ca Pilonul II să devină opțional. Lucrează la un mecanism prin care să stimuleze contribuabilii să se mute la Pilonul ILa reexaminare, majoritatea de guvernământ a decis să păstreze doar prevederea că ”medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”, renunțând la prevedrea că menținerea în activitate până la vârsta respectivă să fie realizată doar în urma depunerii unei cereri cu cel puțin 3 luni înainte de împlinirea vârstei.
Aleșii au menținut în lege prevederile actuale potrivit cărora medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani.
Totodată, medicii pot profesa și după 67 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective.
De asemenea, medicii mai pot profesa după pensionare cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate. Medicii vor putea profesa în aceste condiții după vârsta de 67 de ani inclusiv în spitale private.
CITEȘTE ȘI Guvernul Dăncilă este de acord cu legalizarea donațiilor de la pacienți pentru spitale, dar nu și pentru mediciParlamentarii puterii au renunțat, cu acest prilej, la ideea înființării unui ”spital republican”. Acesta ar fi reprezentat, conform proiectului inițial, un spital clinic organizat ca centru de excelență la nivel național, în care, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, se desfăşoară activităţi de asistenţă medicală, învăţământ medical, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie medicală continuă, cu cel mai înalt grad de competență și având în structură toate specialitățile medicale”.
Legea reexaminată mai prevede că Ministerul Sănătății va avea la dispoziție cel mult 6 luni pentru a emite un aviz de înființare sau desființare în cazul spitalelor private.