PSD propune ca nepoții și copiii să asigure pensie de întreținere părinților și bunicilor, altfel vor ajunge la închisoare

PSD propune ca nepoții și copiii să asigure pensie de întreținere părinților și bunicilor, altfel vor ajunge la închisoare
scris 4 iul 2019

Copiii vor trebui să asigure părinților o pensie de întreținere, iar în cazul în care copiii nu o pot asigura, pensia va cădea în sarcina nepoților, prevede un proiect legislativ inițiat de PSD. În cazul neasigurării pensiei, copilul sau nepotul riscă și închisoarea, de la 3 luni până la 3 ani.

Inițiativa PSD vine concomitent cu adoptarea de către Guvern a Codului Administrativ, prin care partidele de la putere asigură pensii speciale aleșilor locali.

Urmărește-ne și pe Google News

”Constatăm cu tristețe că, deși se recunosc gravele probleme cu care se confruntă persoanele vârstnice din țara noastră, pe măsură ce se adoptă noi acte normative din domeniul familiei, se ignoră problemele acestora sau se lasă la aprecierea unor instanțe de judecată să decidă, dacă este cazul să oblige copiii, sau nepoții, după caz, să participe la întreținerea bunicilor”, arată inițiatorii.

Potrivit acestora, noul Cod Civil are prevederi ambigue referitoare la obligația legală de întreținere a părinților, respectiv a bunicilor, obligație ce ar trebui să revină copilului major, apt de muncă și care realizează venituri, și care nu este reglementată expres în lege. În schimb, nu la fel de ambiguă este prevederea din noul Cod Civil, aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului în anul 2011, care a preluat și prevederile din Codul Familiei atunci când stabilește drepturile la moștenire.

Senatorii aprobă ca părinții să aibă zile libere, plătite de angajatori, când școlile sunt închise CITEȘTE ȘI Senatorii aprobă ca părinții să aibă zile libere, plătite de angajatori, când școlile sunt închise

Prin urmare, potrivit proiectului PSD, copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material.

Dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă, sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe cale judecătorească fiind ultima soluție de urmat.

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante.

În circumstanțe excepționale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă dizabilitate a părintelui), copiii majori pot fi obligați de către instanța judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de starea în care se află părintele.

Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, îndreptățite, potrivit legii, nu poate depăși o cincime din venitul net lunar al celui obligat, astfel încât să nu le fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților.

Copiii ai căror părinți sunt decăzuți din drepturile părintești nu au obligația de întreținere a acestora.

Decizie finală în Parlament: Șefii de companii de stat, diplomați, membrii CNA, Concurența, Curtea de Conturi, șefii de vămi și fisc, de sindicate sau patronate până la guvernatorul BNR - obligați să declare că nu au colaborat cu Securitatea CITEȘTE ȘI Decizie finală în Parlament: Șefii de companii de stat, diplomați, membrii CNA, Concurența, Curtea de Conturi, șefii de vămi și fisc, de sindicate sau patronate până la guvernatorul BNR - obligați să declare că nu au colaborat cu Securitatea

Părinții vitregi inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii lor firești majori apți de muncă, au dreptul la întreținere de la copiii vitregi majori apți de muncă care dispun de mijloace suficiente.

De asemenea, bunicii inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii majori apți de muncă, au dreptul la întreținere de la nepoții majori apți de muncă care dispun de mijloace suficiente.

Prevederile se aplică în mod corespunzător și străbunicilor.

Proiectul de lege nu explică însă ce înseamnă ”mijloace suficiente”, însă stabilește că nerespectarea aceste prevederi constituie infracțiune și se sancționează conform dispozițiilor art. 305 din Codul Penal, respectiv cu amendă sau închisoare de la 3 luni până la 3 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
intretinere
copii
nepoti
psd
proiect
lege