Elin Ersson o studentă activistă aflată la bordul unui avion care urma să decoleze de pe aeroportul din Gothenburg, în Suedia, a oprit deportarea unui imigrant afgan, ea refuzând să se așeze până când bărbatul nu a fost dat jos din aeronavă, scrie The Guardian.
Ersson, studentă la Universitatea din Gothenburg, a cumpărat un bilet pentru zborul de la Gothenburg către Turcia după ce a aflat că un cetățean afgan urma să fie deportat prin acest zbor, conform presei locale din Suedia. După ce a intrat în avion, Ersson a început o transmisie live pe Facebook, vorbind în engleză, relatează news.ro.
"Nu vreau ca un om să moară doar pentru că nu vreți voi să vă pierdeți zborul. Nu mă voi așeza decât atunci când această persoană va părăsi avionnul”, a afirmat aceasta.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO O nouă promisiune: Delfinul, singurul submarin al României, cumpărat de la URSS în 1985, ar putea fi reparat și repus în funcțiune. Apărarea vrea și să cumpere alte câteva submersibileDupă ce un steward i-a cerut să se oprească din filmat, Ersson a afirmat: "Fac ce pot pentru a salva viața cuiva. Câtă vreme o persoană este în picioare, pilotul nu poate decola. Tot ce doresc este să opresc deportarea și apoi voi respecta regulile. Totul este perfect legal și nu am comis o infracțiune”.
Ersson i-a transmis unui pasager care a încercat să îi ia telefonul: "Ce este mai important, o viață sau timpul tău?... Vreau ca el să se dea jos din avion pentru că nu este în siguranță în Afganistan. Încerc să schimb regulile din țara mea, nu îmi plac. Nu e corect să trimitem oameni în iad”.
După ce personalul aeroportului a refuzat să folosească forța pentru a o înlătura pe Ersson din avion, pasagerii au aplaudat momentul în care imigrantul este dat jos din aeronavă. Protestul demonstrează tensiunile privind regimul dur al Suediei pentru imigrație.
CITEȘTE ȘI FOTO Condamnarea la închisoare a lui Dragnea stârnește imaginația unor proprietari de restaurante pentru a-și aduce clienți: desert redus cu 42% (numărul de luni de închisoare) dacă este comandat spunând "cu executare"Guvernul dorește să mențină deportarea celor care caută azil în Suedia înaintea alegerilor din septembrie, a căror temă principală a fost imigrația și cererile de azil.
Partidul de extremă dreaptă, Democrații Suedezi, domină în sondajele de opinie. Agenția de imigrație a guvernului suedez consideră că Afganistan este o țară sigură pentru azilanții cărora le-au fost respinse cererile, deși Suedia a micșorat numărul de deportări după mai multe atentate comise de talibani în Afganistan în 2018.