Vârsta de pensionare în cazul femeilor va putea fi extinsă, la cerere, de la 63 la 65 de ani, prevede un proiect de lege inițiat de parlamentarii liberali. Conform directivei europene în domeniu, România ar trebui să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei și bărbați, dar până atunci liberalii susțin că femeile trebuie să aibă prin lege dreptul de se pensiona la 65 de ani, la fel ca bărbații, în caz contrar fiind discriminate din perspectiva dreptului la muncă.
Parlamentarii argumentează că, atunci când a stabilit egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, legiuitorul nu a ținut cont de condițiile speciale în care au trăit și muncit femeile din România în perioada comunistă, nici de realitățile economice, sociale, demografice și culturale de după anul 1990.
Astfel, toate persoanele care ajung la vârsta legală de pensionare și au îndeplinit stagiul minim de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de vârstă, dar o parte dintre cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare ar vrea totuși să rămână în activitate, fără să iasă efectiv la pensie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Această posibilitate nu este însă reglementată la nivel legislativ.
”Decizia de diferențiere a vârstei de pensionare între femei și bărbați a creat, în unele situații, nemuițumirea unor femei care s-au văzut nevoite să se pensioneze, deși îndeplineau toate celelalte criteriile profesionale pentru a mai profesa, cei puțin atât timp cât profesează si colegii lor bărbați. Au fost cazuri de cadre didactice, cadre medicale care au contestat această măsură ca fiind discriminatorie, pe criterii de sex. Astfel de situații au fost în atenția instanțelor judecătorești din România, a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării sau a Curții Constituționale”, arată inițiatorii proiectului.
Aceștia invocă și o hotărâre a a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării privind o speță în care o femeie a reclamat angajatorul ce i-a decis pensionarea la împlinirea vârstei legale și a stagiului minim de cotizare.
“(...) Vârsta standard de pensionare este motiv de concediere, ori vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei în comparație cu bărbații. În cazul de față, vârsta la care protecția împotriva concedierii a încetat este inseparabil legată de genul angajatului. Prin urmare, suntem în prezența unei discriminări directe, care se produce atunci când o persoană este tratată mai puțin favorabil, pe criteriul de sex, decât este, a fost sau va fi tratată într-o situație comparabilă”, arată hotărârea Consiliului, citată de autorii proiectului.
CITEȘTE ȘI Datele oficiale confirmă: Bani mai puțini în contul privat de pensii. Pe medie, toți cei peste 7 milioane de participanți la Pilonul II au primit mai puținEi amintesc și de Raportul de țară din 2018 privind România, unde este menționat că ”nu au existat progrese în ceea ce privește modul de stabilire a salariului minim și egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei”.
Prin urmare, liberalii propun ca prin lege să se prevadă că: ”La cerere, vârsta de pensionare a femeilor se poate extinde până la 65 de ani”.