PROIECT O comisie condusă de Dragnea va realiza Strategia ”România 2040”, obligatorie pentru guvernele viitoare. PNL acuză "un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgii comuniste"

PROIECT O comisie condusă de Dragnea va realiza Strategia ”România 2040”, obligatorie pentru guvernele viitoare. PNL acuză "un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgii comuniste"
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2018

Guvernul a publicat un proiect de lege privind Strategia ”România 2040”, care va fi realizată de o comisie condusă de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și care va deveni obligatorie pentru toate guvernele ce vor urma. Despre această strategie, Liviu Dragnea a vorbit la congresul extraordinar al PSD. Liberalii critică dur proiectul, spunând că trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reușit nici până acum să asimileze în mod real valorile democrației. Practic, cetățenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privința direcției pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior, avertizează PNL.

Prin proiect, se instituie obligația elaborării și actualizării Strategiei de dezvoltare economică și socială a României pe termen lung, denumită Strategia "România 2040" precum și cadrul ”instituțional de realizare și de asigurare a consensului național”, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Strategia "România 2040" se va elabora prin consens național și va cuprinde scenarii și politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. Strategia "România 2040" se va elabora în concordanță cu strategiile și direcțiile de dezvoltare pe termen mediu și lung asumate la nivelul Uniunii Europene. Autoritățile administrației publice, Academia Română, academiile de ramură, instituțiile de învățământ superior, instituțiile de cercetare-dezvoltare de drept public și privat, sindicatele și patronatele de ramură, precum și organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei "România 2040", se arată în proiect.

Conform acestuia, strategia se va elabora sub directa responsabilitate a Parlamentului, de către Comisia "România 2040", care ”este condusă de Președintele Camerei Deputaților”. Coordonarea metodologică și științifică a activității Comisiei "România 2040" precum și a întregului proces de elaborare a strategiei vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică și Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Raportul Departamentului de Stat SUA: Corupția rămâne un fenomen răspândit în România, iar mita, o practică obișnuită în sectorul public. Politicieni dețin media și influențează politica editorială CITEȘTE ȘI Raportul Departamentului de Stat SUA: Corupția rămâne un fenomen răspândit în România, iar mita, o practică obișnuită în sectorul public. Politicieni dețin media și influențează politica editorială

Comisia "România 2040" își va desfășura activitatea în perioada 1 iunie 2018 - 1 iunie 2019, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât și în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare și sinteză. Comisia este alcătuită din: reprezentanți ai Guvernului, ai Președinției României, ai partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților,  ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică și ai Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, personalități ale științei, din mediul academic și universitar desemnați de conducerea Comisiei "România 2040", la propunerea Consiliului de Programare Economică. La ședințele Comisiei "România 2040" pot participa, în calitate de invitați, reprezentanți ai instituțiilor publice, organismelor neguvernamentale, ai sindicatelor și patronatelor, în baza convocărilor nominale. Comisia va organiza dezbateri publice, sub forma unor forumuri naționale, cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă. Comisia poate să-și organizeze subcomisii pe domenii strategice, alcătuite din experți care să acorde sprijin pentru definirea obiectivelor sectoriale.

”Strategia "România 2040" se va fundamenta pe baza prognozelor macroeconomice și a scenariilor de dezvoltare alternative realizate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză și avizate de Consiliul de Programare Economică. Strategia de dezvoltare se va elabora prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat și pesimist, diferențiate în raport cu premisele, obiectivele și liniile directoare stabilite de Comisia "România 2040". Strategia "România 2040" se va corela cu Planul național de adoptare a monedei euro, precum și cu strategiile sectoriale aprobate de către Guvern”, se mai arată în proiect.

Activitatea comisiei se va finaliza cu proiectul următoarelor documente: a) Declarația politică de asumare a Strategiei naționale pe termen lung "România 2040"; b) Strategia națională pe termen lung "România 2040"; c) Prognozele și scenariile de dezvoltare, precum și detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare; d) Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale și principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei "România 2040".

Acționarii Băncii Mondiale au aprobat majorarea capitalului cu 13 miliarde dolari. Se scumpesc împrumuturile țărilor în dezvoltare cu venituri mari și medii CITEȘTE ȘI Acționarii Băncii Mondiale au aprobat majorarea capitalului cu 13 miliarde dolari. Se scumpesc împrumuturile țărilor în dezvoltare cu venituri mari și medii

Strategia se va actualiza în funcție de schimbările din contextul internațional și de evoluțiile economico-sociale interne, la un interval de 3 ani.

”Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia "România 2040". La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, autoritatea administrației publice centrale responsabilă cu finanțele publice va lua în considerare cu prioritate prevederile Strategiei "România 2040". Pentru eficientizarea cheltuielilor, se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele și proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia "România 2040". Guvernul are obligația de a aplica Strategia "România 2040", prin elaborarea aprofundată de politici sectoriale pe termen scurt și mediu”, stabilește proiectul de act normativ.

PNL a semnalat apariția acestui proiect de lege, precizând că a luat act cu stupoare de intenția Guvernului Dăncilă – Dragnea de a adopta un proiect de lege care își propune nici mai mult nici mai puțin decât să reglementeze cine stabilește viitorul României în următorii 22 de ani.

”Iar dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, cel care ar urma să conducă forul menit să stabilească încotro se îndreaptă România este nimeni altul decât condamnatul Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Camerei Deputaților. Acest proiect de lege trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reușit nici până acum să asimileze în mod real valorile democrației. Practic, cetățenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privința direcției pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior”, se arată într-un comunicat al PNL.

În opinia liberalilor, este inadmisibil ca, după numai aproape un an și jumătate de guvernare catastrofală, în care au fost deturnate toate echilibrele economice ale României, Partidul Social Democrat condus de Liviu Dragnea să forțeze perpetuarea unui climat toxic pentru interesele cetățenilor acestei țări în următoarele două decenii.

Eurostat: Estonia, Danemarca și România sunt statele din UE cu cea mai scăzută dependență de importurile de energie CITEȘTE ȘI Eurostat: Estonia, Danemarca și România sunt statele din UE cu cea mai scăzută dependență de importurile de energie

”Somăm Guvernul să renunțe la acest proiect de lege a cărui singură rațiune este aceea de a încerca să falsifice și să deturneze în scop propagandistic o temă importantă pentru destinul României. Este revoltător ca un astfel de subiect să fie transformat într-un vehicul electoral pentru Liviu Dragnea. Înainte de a-și propune să definească strategia acestei țări până în 2040, actuala guvernare trebuia să facă dovada, prin fapte, că este în stare să rezolve problemele curente, urgente, cu care se confruntă România. Însă, a demonstrat contrariul”, susțin liberalii

viewscnt
Afla mai multe despre
strategie
romania 2040
liviu dragnea
pnl