Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat că renunță la serviciile Serviciului de Pază și Protecție, iar acest lucru îl vor face toți miniștrii Cabinetului pe care îl conduce. Anunțul premierului vine după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a criticat conducerea SPP, pe care a acuzat-o că este implicată politic.
”Am transmis SPP încă de luni seara că nu vreau să beneficiez de protecție. Înțeleg că toți miniștrii au aceeași opțiune și am comunicat deja acest lucru. Vom îndeplini formalitățile legale în acest sens. Nu am nicio problemă cu ofițerii SPP, a căror muncă o respect, și nici cu instituția, însă aceasta este decizia mea. Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens”, a anunțat Vasilica-Viorica Dăncilă.
În ultimii ani au fost unele situații încordate între prim-miniștri în funcție și SPP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Premierul Victor Ponta declara, când era în funcție, că optează pentru un format redus de pază, dar nu a renunțat complet la astfel de servicii.
Premierul Emil Boc a avut la un moment dat un incident similar cu poliția rutieră care deschidea drumul coloanei oficiale și a renunțat pentru o scurtă perioadă la serviciile poliției rutiere, dar nu a renunțat la serviciile SPP.
Singurul înalt demnitar care a renunțat la serviciile SPP este Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Camerei Deputaților.
Chiar și în situația în care premierul va renunța să circule în mașinile serviciului și să fie păzit de ofițerii SPP, aceștia din urmă sunt obligați prin lege să suprevegheze, în scop de pază și protecție, deplasările prim-ministrului.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la Antena 3, că mai mulți colegi din PSD l-au avertizat că șeful SPP, Lucian Pahonțu, a fost "implicat mai multe decât era cazul: în Guvernul Tudose. Dragnea a susținut că Pahonțu i-ar fi transmis lui Paul Stănescu că el o să fie "executat", "undeva prin martie".