Premierul britanic vrea să curme scurgerea de documente guvernamentale în presă, potrivit unui document guvernamental scurs în presă

Premierul britanic vrea să curme scurgerea de documente guvernamentale în presă, potrivit unui document guvernamental scurs în presă
scris 4 dec 2016

Premierul britanic Theresa May a ordonat măsuri aspre pentru prevenirea scurgerilor neautorizate de informații din documente guvernamentale confidențiale către mass media, avertizându-i pe miniștri și pe funcționarii publici că vor fi demiși pe loc dacă vor fi prinși făcând acest lucru, reiese dintr-un document guvernamental confidențial scurs în presă, scrie The Independent.

Potrivit sursei citate, secretarul Cabinetului de la Londra, Sir Jeremy Heywood, le-a scris mai multor înalți oficiali guvernamentali că premierul May a cerut acțiuni urgente pentru întărirea securității la Whitehall.

Urmărește-ne și pe Google News

"Cu toate acestea, în mod jenant pentru locatarul din Downing Street 10, memorandumul respectiv a fost scurs către publicația The Mail On Sunday la doar câteva zile după ce a fost emis", comentează The Independent.

Consultări populare cruciale pentru viitorul Uniunii Europene în Italia și Austria CITEȘTE ȘI Consultări populare cruciale pentru viitorul Uniunii Europene în Italia și Austria

În memorandum, datat 28 noiembrie și marcat ca "sensibil" din punct de vedere al gradului de clasificare al informațiilor transmise, Sir Jeremy făcea referire la "un val de scurgeri și briefinguri informale neautorizate" care au apărut în presa britanică pe subiecte precum Brexit sau alegerile prezidențiale din SUA.

"Scurgerile de informații sunt corozive și subminează încrederea în guvernare și calitatea guvernării. Scurgerile nu sunt niciodată acceptabile, însă regularitatea și efectul lor cumulativ din ultima perioadă cer declanșarea de acțiuni colective excepționale. Va fi demis deîndată oricine despre care se află că a scurs informații sensibile, chiar dacă nu a fost prejudiciată securitatea națională. Primul ministru urmează să le scrie miniștrilor în aceiași termeni", se arată în document.

Avertismentul reflectă iritarea provocată în Downstreet 10 de recentele relatări ale presei cu privire la dezbinarea din sânul Guvernului de la Londra, cum ar fi cele despre conflictele dintre miniștrii pro-Brexit Boris Johnson și Liam Fox cu cancelarul Philip Hammond sau despre cele ale lui Hammond cu premierul May.

Partidele au declarat contribuții de campanie de peste 32 milioane lei. PSD și PNL domină detașat topul CITEȘTE ȘI Partidele au declarat contribuții de campanie de peste 32 milioane lei. PSD și PNL domină detașat topul

"Trebuie să avem posibilitatea de a obține rapid desfășurătoare ale convorbirilor telefonice și ale mesajelor e-mail ale celor suspectați de scurgeri și a-i trage urgent și dur la răspundere pe cei găsiți vinovați, pentru a arăta că scurgerile de informații sensibile nu vor fi niciodată tolerate", a mai scris secretarul Cabinetului în memorandumul scurs presei.

O altă publicație britanică, The Sunday Times, a scris recent că Theresa May și-a autorizat miniștrii din cabinet să pună la punct planuri secrete pentru un "Brexit moderat", care să evite revendicările radicale, atât pe cele ale taberei Remain, cât și pe cele ale grupării Leave.

Publicația citează surse de la Whitehall care susțin că cancelarul Hammond și secretarul pentru Brexit David Davies au format o "mică clică" împreună cu Theresa May, scopul lor fiind acela de a evita un "Brexit dur".

viewscnt
Afla mai multe despre
theresa may
brexit
marea britanie
ue
boris johnson
brexit articolul 50
downing street 10