Proiectul de ordonanță de urgență de rectificare a bugetului de stat prevede reducerea cu peste 28 milioane lei a creditelor bugetare alocate Serviciului Român de Informații (SRI).
Astfel, potrivit documentului citat, Guvernul va tăia credite bugetare SRI de 17,268 milioane lei de la cheltuieli de personal și de 17,442 milioane lei de la proiecte finanțate cu fonduri UE. Vor fi majorate alocările destinate SRI pentru cheltuieli de capital (+3 milioane lei), bunuri și servicii (2,268 milioane lei) și transferuri între unități ale administrației (1 milion lei).
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!O reducere semnificativ mai mare va fi operată la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în sumă de peste 82 milioane lei, reprezentând "economii identificate la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020".
Creditele bugetare ale Serviciului de Informații Externe (SIE) vor fi majorate cu 5 milioane lei, pentru cheltuieli de capital. Cele ale Serviciului de Protecție și Pază (SPP) sunt prevăzute în creștere modică, cu 650.000 lei, pentru bunuri și servicii și cheltuieli de capital.
Anterior, în aprilie, la prima rectificare bugetară de anul acesta, SRI, STS și SPP au primit în plus suma totală de 41,238 milioane lei, în timp ce creditele bugetare ale SIE au fost diminuate modic, cu 930.000 lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Controale cu amenzi ale inspectorilor de muncă prin fabriciRectificarea bugetară de acum prevede în principal o realocare de resurse între ministere, majorarea deficitului cu 4,53 miliarde lei, la 96 miliarde lei (9,1% din PIB), anunțată anterior de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, fiind rezultatul diminuării veniturilor cu 5,21 miliarde lei și reducerii cheltuielilor cu 683,6 milioane lei. Veniturile au fost revizuite în scădere în principal ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilității prin care firmele pot amâna, fără consecințe, plata obligațiilor fiscale.
Mai mulți bani primesc Ministerul Muncii +1,59 miliarde lei, pentru pensii, Ministerul Sănătății +1,08 miliarde lei, Ministerul Agriculturii +1,18 miliarde lei, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației +999,5 milioane lei. Reduceri ale alocărilor bugetare au loc la Ministerul Apărării -2 miliarde lei, în principal cheltuieli de investiții neefectuate, Ministerul Afacerilor Interne -635,4 milioane lei.
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, veniturile bugetului general consolidat scad cu 5,21 miliarde lei, iar cheltuielile cu 683,6 milioane lei, astfel că deficitul bugetului în termeni cash se majorează cu suma de 4,53 miliarde lei.