Omul de afaceri din New York a încercat ca, prin discursul rostit la Detroit, să pună punct unei săptămâni presărate cu gafe, care au fost criticate dur, inclusiv de unii membri ai partidului său. Mai mult rivala sa democrată, Hillary Clinton, a urcat vertiginos în sondaje cu trei luni înainte de alegerile din 8 noiembrie.
“Vreau să repornesc America și nici măcar nu va fi atât de greu”, a spus Trump
El s-a limitat la discursul scris în avans, renunțând la discuțiile libere care dus, de regulă, la comentarii controversate. Trump și-a păstrat calmul în timp ce aproximativ 14 manifestanți au sărit în picioare și au strigat, la intervale coordonate de timp, în timpul discursului său.
Remarcile lui Trump, care au fost aclamate de mulțime, au părut să vizeze atât comunitatea de afaceri, cât și clasa muncitoare, în special pe cei care au suferit de pe urma declinului industriei manufacturiere, în orașe precum Detroit. El a prezentat-o pe Clinton ca reprezentantă a “vocilor obosite din trecut”.
“Acum începem un dialog național măreț despre reînnoirea economică a Americii”, a spus Trump. “Este o discuție despre cum să facem America măreață din nou, pentru toată lumea, (…), în special pentru cei care au cel mai puțin”, a adăugat el.
O mare parte din discurs a reflectat discuțiile republicane, iar criticii spun că propunerile sale nu au fost suficient de detaliate. Însă oficiali republicani și nu numai l-au felicitat pe Trump pentru că se concentrează din nou pe politică și pe contrastul dintre ideile sale și cele ale lui Clinton.
Întrebarea este, însă, dacă Trump va reuși să păstreze această linie sau nu.
Trump a prezentat un plan fiscal ce respectă poziția tradițională republicană, potrivit căreia scăderea taxelor și reducerea reglementărilor generează creștere economică și locuri de muncă.
El a propus reducerea impozitelor pe venit și pentru companii și o reducere cu 10% a taxei pentru companiile care repatriază profiturile.
Planurile lui Trump de a introduce noi deduceri fiscale pentru familiile care au copii i-a făcut pe unii economiști să se întrebe dacă familiile cu venituri mai mici vor avea de câștigat.
Mulți republicani sunt nemulțumiți, însă, de opiniile lui Trump privind comerțul. Omul de afaceri new-yorkez cere o rescriere a acordurilor majore, ceea ce contravine doctrinei republicane.
“Cred că poziția privind comerțul rămâne destul de urâtă. Dar înțeleg de ce. Cred că este un efort de amploare, cel puțin, să combine elemente ale politicii economice conservatoare cu gândirea populistă a lui Trump”; a explicat fostul director pentru politică al campaniei prezidențiale a lui Mitt Romney, Lanhee Chen.
Clinton își va prezenta platforma economică joi, la Michigan. Într-un comunicat dat publicității înainte de discursul lui Trump de luni, echipa sa de campaniei a explicat că planul republican este să le ofere scutiri de impozite celor bogați și companiilor mari, ceea ce le va face rău familiilor din clasa de mijloc.
Un sondaj dat publicității duminică de Washington Post-ABC News o creditează pe Clinton cu un avans de opt puncte procentuale în fața lui Trump. Astfel, secretarul american de stat este creditată cu 50% din intențiile de vot, iar omul de afaceri din New York este susținut de 42% dintre alegători.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum