Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat principalele obiective politice și fiscale ale partidului în 2023 – anul în care partidul va prelua conducerea guvernului, potrivit protocolului de coaliție cu PNL și UDMR.
În ceea ce privește politicile fiscale, Ciolacu a anunțat intenția de a reduce impozitarea muncii și, în contrapondere, de a crește impozitarea capitalului – măsuri pe care le-a calificat ca ”echitate socială”, arată G4Media.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Trebuie să revenim la ceea ce ne definește, la faptul că suntem social-democrați. În primul și în primul rând, echitatea socială este menirea noastră să o facem, nu menirea dreptei. Asta nu înseamnă că venim cu taxe mai mari, asta înseamnă că va trebui să reducem impozitarea muncii și va trebui să mărim impozitarea capitalului. Va trebui să explicăm foarte clar aceste lucruri și să creăm pârghiile care ne duc la închiderea unei discrepanțe între pătura de jos și pătura de sus. Dacă vom merge în continuare fără o politică echitabilă social, la un moment dat se va reveni la o criză socială pe care o aveau când noi ne-am asumat să intrăm la guvernare”, a spus Ciolacu.
El a susținut și supra-impozitarea veniturilor ”excepționale” realizate de companii: ”Nu trebuie să ne fie rușine de aceste lucruri, sunt lucruri normale în toate țările europene. Nu există să ai venituri excepționale și statul să nu ți le impoziteze suplimentar pe perioada cât timp ai aceste venituri suplimentare. Nu poți să beneficiezi de bani de la stat pentru că este pandemie și tu să faci venituri extraordinare și nimeni să nu ți le impoziteze. Nu poți să câștigi într-o criză energetică de la noi toți și nimeni să nu te impoziteze. Trebuie să lămurim aceste lucruri: nu sunt impozite în plus, sunt echități sociale pe care trebuie să le așezăm și să le explicăm foarte bine românilor”.
Marcel Ciolacu a anunțat și intenția de a crea noi ajutoare de stat pentru producătorii agricoli, dar și pentru companiile de construcții, astfel încât acestea să își producă în România materialele de construcții.
”Este cazul să recunoaștem că ne trebuie investiții masive, având în cei doi ani de guvernare de dreapta cel mai mare deficit comercial la produsele alimentare, România fiind unul dintre cei mai mari producători agricoli. Trebuie să venim cu scheme de ajutor de stat pentru producători ca să își mărească capacitățile, astfel încât să nu mai fim obligați să importăm atât de mult (…) Trebuie să venim pentru companiile de construcții cu scheme de ajutor, să își producă materialele de construcții în România. Jumătate dintre materialele de construcții folosite în acest moment de la autostrăzi până la reparațiile de creșe sau grădinițe sunt importate”.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Gazele nu mai curg din România către Republica Moldova. A apărut un fenomen extrem de rarReamintim că PSD a angajat în ultimii ani sume uriașe din bugetul de stat pe scheme de ajutor pentru diferite categorii economice, precum producătorii de roșii, dar unele dintre acestea au avut rezultate extrem de slabe, precum programul de subvenții pentru producătorii de roșii.
Șeful PSD a anunțat și intenția sa de a continua coaliția cu PNL după alegerile parlamentare din 2024, în funcție de rezultatul de la vot.
”Am vorbit și cu domnul prim-ministru Ciucă să vedem prioritățile de săptămâna viitoare: ne-am asumat această coaliție, mergem până în 2024. Dacă românii, fiindcă ei sunt suverani, vor considera că aceasta este calea, ne vom asuma din nou o astfel de coaliție largă. Repet, s-a dus perioada în care România își permitea să piardă timp”, a adăugat Ciolacu.