Parlamentul moldovean sfidează Curtea Constituțională și-și alege un nou președinte: socialista Zinaida Greceanîi. Urmează sa fie votată legea dezoligarhizării

Parlamentul moldovean sfidează Curtea Constituțională și-și alege un nou președinte: socialista Zinaida Greceanîi. Urmează sa fie votată legea dezoligarhizării
scris 8 iun 2019

Parlamentul Republicii Moldova a desemnat-o sâmbătă ca președintă a legislativului pe socialista Zinaida Greceanîi sfidând o decizie a Curții Constituționale, transmite Radio Chișinău. În replică, membrii Curtea Constituțională de la Chișinău au decis, într-o ședință rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă și cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituționale.

Deputații au votat după ce Curtea Constituțională decisese că actualul parlament nu mai are dreptul să legifereze sau să își constituie organe de conducere, informează Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Greceanîi a fost singura candidată și a beneficiat de 56 de voturi din partea Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) și a blocului ACUM.

Totodată, potrivit PRO TV Chișinău, au fost aleși și noii membri ai Biroului Permanent: Vlad Batrancea, Vasile Bolea, Igor Grosu, Corneliu Furculita, Sergiu Litvinenco, Liviu Vovc, Maria Ciobanu.

Potrivit noului președinte al Parlamentului, în cursul acestei zile urmează sa fie votat pachetul de dezoligarhizare!

PSRM și ACUM au convocat ședința parlamentului deși o hotărâre a Curții Constituționale arăta că "în cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilității de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfășoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum și să constituie organe de conducere ale Parlamentului" și că "președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate".

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
curtea constitutionala
moldova
alegeri