Parlamentul European adoptă joi, o rezoluție despre Revoluția din România, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la evenimentele care au dus la moartea a 1.142 persoane și rănirea a peste trei mii. În draftul documentului, eurodeputații aduc un omagiu victimelor și recunosc că sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989 a deschis calea tranziției României către democrație.
Luni, la Strasbourg, a avut loc dezbaterea rezoluției despre Revoluția Română din Decembrie 1989, exact la împlinirea a 30 de ani de la debutul evenimentelor de la Timișoara, scrie News.ro.
Votul Parlamentului pentru adoptarea rezoluției are loc joi.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Sporul de până la 15%, acordat în administrația publică centrală și locală pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, va fi redus drastic. Va fi calculat ca procent din salariul minim pe economieÎn draftul rezoluției, eurodeputații vorbesc despre comemorarea a 30 de ani de la revoluția română, declanșată la Timișoara și care a continuat ulterior în toate părțile țării.
Documentul amintește despre pierderea a 1.142 de vieți, 3.138 de persoane rănite grav și peste 760 de persoane reținute ilegal și torturate.
Parlamentarii europeni comemorează și aduc un omagiu victimelor revoluției din decembrie 1989, ”care și-au sacrificat viața pentru cauza încheierii dictaturii totalitare din România și familiilor lor”.
De asemenea, eurodeputații recunosc că ”sacrificiul protestatarilor pașnici din decembrie 1989 a deschis calea tranziției României către democrație, statul de drept și instituirea unei economii de piață, precum și integrarea ulterioară a acesteia în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană”.
CITEȘTE ȘI Eliminarea pensiilor speciale cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor, amânată în Camera DeputațilorÎn urmă cu 30 de ani, în Decembrie 1989, la Timișoara au izbucnit evenimentele care au dus la căderea comunismului din România.
În data de 15 Decembrie 1989 s-a aprins scânteia Revoluției, când mai mulți timișoreni s-au adunat în fața Bisericii Reformate din Timișoara pentru a-l susține pe pastorul Laszlo Tokes, care urma să fie evacuat de regimul comunist.
Susținerea pastorului reformat s-a transformat, a doua zi, într-o adevărată revoltă, iar în aceeași seară au avut loc primele arestări ale celor care demonstrau în Piața Maria din Timișoara, acolo unde se află Biserica Reformată.
În data de 17 Decembrie 1989, la Timișoara se trăgea înspre manifestanți, tot atunci au căzut și primele victime. 62 de oameni au murit în 17 Decembrie 1989, la Timișoara, iar alte câteva sute au fost răniți de gloanțe.
În 18 decembrie, la Timișoara era instituită legea marțială, iar tinerii mureau pe treptele Catedralei, în numele Libertății
În 20 decembrie,după zile întregi în care oamenii au manifestat în stradă, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România.