Parlamentarii și-au majorat cu 7.500 de lei sumele forfetare și vor putea folosi banii publici ca să se promoveze pe Facebook

Parlamentarii și-au majorat cu 7.500 de lei sumele forfetare și vor putea folosi banii publici ca să se promoveze pe Facebook
scris 17 feb 2023

Sumele alocate aleșilor din Parlament cresc începând cu 1 martie. Parlamentarii și-au majorat, pe ascuns, în urmă cu o săptămână, cu 7.500 de lei suma forfetară primită de la Parlament pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare. Astfel, suma forfetară pe care o vor primi parlamentarii va fi de 35.500 de lei pe lună.

În plus, și-au adăugat și noi domenii în care pot folosi banii publici, astfel că își vor putea face promovare pe rețelele de socializare, vor putea organiza evenimente, conferințe, dar vor putea plăti și consultanță și cursuri de formare profesională pentru angajați. 50% din totalul sumei forfetare cheltuite o vor putea justifica doar în baza unor declarații pe proprie răspundere, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO CEC Bank listează primele 2 emisiuni de obligațiuni la BVB, denominate în lei și euro, cu o valoare totală de peste 650 milioane lei CITEȘTE ȘI FOTO CEC Bank listează primele 2 emisiuni de obligațiuni la BVB, denominate în lei și euro, cu o valoare totală de peste 650 milioane lei

Suma forfetară primită de fiecare parlamentar se majorează de la 1 martie cu aproximativ 7.500 de lei

Conducerea celor două Camere ale Parlamentului a convocat o ședință în data de 10 februarie, într-o zi de vineri, când în mod normal nu este activitate în Parlament, aleșii fiind plecați în teritoriu. În cadrul ședinței, s-a aprobat o Hotărâre privind modificarea Hotărârii Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului Numărul 5/2013, care se referă la condițiile în care pot fi folosiți banii din sumele forfetare, de către deputați și senatori.

Varujan Pambuccian, președintele grupului minorităților din Parlament a intervenit, precizând că solicită și modificarea Hotărârii Birourilor permanente Numărul 6 / 2013, ”înlocuind primul articol, 1,5 cu 1,9”.

”Decurge firesc, că am făcut calculele, din ce ați votat până acum”, a spus Pambuccian, potrivit stenogramei ședinței.

Potrivit Hotărârii, ”cuantumul sumei forfetare care se acordă lunar deputaților și senatorilor, în scopul exercitării mandatului în circumscripțiile electorale, pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare, se stabilește la nivelul de 1,9 indemnizații brute ale deputatului, respectiv senatorului. Noua prevedere se aplică începând cu data de 1 martie 2023, potrivit Hotărârii.

Prin modificarea acestui cuantum de la 1,5 la 1,9, suma forfetară primită de fiecare parlamentar se majorează de la 1 martie cu aproximativ 7.500 de lei. În prezent, parlamentarii primesc, lunar, 28.000 de lei, pentru cheltuielile cu cabinetele parlamentare.

Modificări legate de modul în care pot fi folosiți banii - vor putea fi decontate din banii publici și cheltuieli privind servicii de consultanță și asistență juridică de specialitate, servicii de consultanță și asistență economică, servicii de reprezentare și asistență mediatică

Conform modificărilor, parlamentarii vor putea folosi banii publici pentru a se promova pe rețelele de socializare, pentru organizarea de evenimente, conferințe, pentru consultanță și cursuri de formare profesională Majorarea cuantumului sumei forfetare nu este singura modificare adusă de conducerea Parlamentului.

Prin modificările aduse Hotărârii nr 5/ 2013, parlamentarii își vor putea folosi banii din suma forfetară nu doar pentru a-și plăti cheltuielile cu angajații, sediile cabinetelor parlamentare, telefoanele, ci și pentru promovare online. Astfel, în exercitarea mandatului, deputații și senatorii pot efectua cheltuieli din suma forfetară pentru ”cheltuieli privind serviciile în domeniul sănătății și securității în muncă în înțelesul Legii securității și sănătății în muncă nr.319/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru personalul din cadrul birourilor parlamentare” precum și pentru ”cheltuieli privind organizarea de evenimente pentru promovarea activității parlamentare în circumscripție (închiriere sală și servicii tehnice).

Parlamentarii vor putea deconta din banii publici și cheltuieli privind servicii de consultanță și asistență juridică de specialitate, servicii de consultanță și asistență economică, servicii de reprezentare și asistență mediatică, servicii de transmitere de informații în rețelele de socializare din mediul digital, servicii de traducere decontate în baza contractelor încheiate cu societăți specializate sau cu persoane fizice autorizate.

De asemenea, vor putea folosi suma forfetară pentru ”cheltuieli privind decontarea serviciilor pe platformele online de conferințe (videoconferințe/teleconferințe) destinate activității parlamentare; p) cheltuieli pentru pachete și soluții software pentru activitatea biroului parlamentar dar și pentru cheltuieli privind cursuri de formare profesională, respectiv cursuri de perfecționare cu o durată de 30-70 ore sau specializare cu o durată de 180-300 ore, susținute de către furnizorii acreditați în condițiile Ordonanței Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru dobândirea competențelor care au legătură cu fișa postului, respectiv activitatea prestată la biroul parlamentar”.

Jumătate din suma forfetară cheltuită poate fi justificată doar pe baza declarației pe propria răspundere

Hotărârea prevede că aceste cheltuieli decontate pe baza declarației pe propria răspundere se stabilesc în limita maximă de 50% din suma forfetară. ”Declarația pe propria răspundere a deputatului, respectiv a senatorului, prevăzută în anexa nr. 2, constituie document justificativ pentru decontare. (2) – Sumele neutilizate pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) se reportează pentru lunile următoare”, mai precizează Hotărârea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
sume forfetare