Premierul Ludovic Orban anunță că autoritățile intenționează să investească un miliard de euro din fonduri europene în extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale, obiectivul fiind acela de a dubla numărul gospodăriilor conectate la această rețea.
"La ora actuală, deși România deține rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populația României este conectată la rețele de gaz natural. Pentru comparație, Ungaria, care nu se compară cu România în materie de rezerve de gaz, are racordată la rețeaua de gaz peste 90% din populație. Din cauza faptului că multe gospodării ale populației nu sunt racordate la rețeaua de gaz, apelează la sisteme de încălzire care nu sunt eficiente, care au costuri mari, care poluează. Obiectivul nostru este de a extinde rețeaua de gaz, de a susține autoritățile locale să înființeze distribuții de gaz pe raza localităților. (...) Decizia noastră a fost de a folosi fonduri europene pentru a susține comunitățile locale în finanțarea proiectelor de investiții de înființare de distribuții de gaz pe raza localităților, din fonduri europene vom aloca un miliard de euro în următorii șapte ani pentru finanțarea proiectelor de înființare de distribuții de gaz în localitățile României, repet, un miliard de euro”, a declarat premierul Ludovic Orban, sâmbătă, în comuna suceveană Moara, unde este pusă în funcțiune o rețea de alimentare cu gaze naturale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a arătat că Guvernul este "pe punctul” de a obține aprobarea Comisiei Europene astfel încât pe exercițiul financiar 2014-2020 autoritățile române să poată aloca 200 de milioane de euro din bani europeni pentru extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale.
"Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august, în funcție de momentul în care vom primi aprobarea de la Comisia Europeană pentru acest program de finanțare a distribuției de gaz. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am alocat vor fi prevăzuți în bugetul pe care îl va avea România din bugetul Uniunii Europene pe exercițiul financiar multianual 2021-2027. Prin această alocare obiectivul nostru este cel puțin să dublăm numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la rețeaua de gaze, este extrem de important nu numai pentru gospodării, cât și pentru localități”, a afirmat primul ministru.
El a explicat că investitorii decid să investească într-o localitate în funcție de utilități.
Orban a precizat că Transgaz va finanța, de asemenea, în perioada următoare investiții în magistrale care să ducă rețelele principale de gaz în mai multe zone.
Orban a adăugat că susține investiții în extinderi de rețele, dar și în capacități de procesare a gazului natural.
"Este un pas uriaș spre independență energetică, spre economie la lemnul de foc pentru că acest pas înseamnă stoparea defrișărilor. (..) Dacă venim și cu gazul metan, asta înseamnă civilizație pentru populația județului Suceava”, a afirmat, la rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.