Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat joi un proiect de lege al liderilor partidelor de opoziție, prin care sunt prelungite mandatele în curs ale primarilor și celorlalți aleși locali cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență. Totodată, proiectul prevede ca data alegerilor locale să fie stabilită prin lege de către Parlament.
Proiectul este semnat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele UDMR, Hunor Kelemen, președintele Pro România, Victor Ponta, și președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de președintele Iohannis, dar până atunci, după cum a anunțat liderul deputaților liberali, Florin Roman, PNL va ataca proiectul la Curtea Constituțională.
Este bine de știut: La începutul acestei luni și la doar câteva zile după inițierea proiectului de către opoziție, Guvernul a prelungit, prin ordonanță de urgență, mandatele aleșilor locali până, cel mai târziu, la 31 decembrie și a redus numărul de semnături pentru candidați.
CITEȘTE ȘI Noi măsuri contra spălării banilor: Casele valutare și dezvoltatorii imobiliari, obligație să raporteze anumite tranzacții. Achizițiile de opere de artă și închirierile vor fi monitorizate. Listă oficială cu politicieniMandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului București, președinților de consilii județene, consiliilor locale, Consiliului General al municipiului București și consiliilor județene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgență, prevede proiectul votat.
sursa foto Inquam Photos/ George Călin
Totodată, prin derogare de la prevederile art.10 alin.(l) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr.215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 75 de zile înaintea votării.
”În contextul actual, stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020 trebuie să țină cont de progresia infecției cu virusul COVID 19, de necesitatea prevenirii răspândirii acesteia, precum și de restricțiile impuse în acest context prin Decretul Președintelui României nr. 195/2020 și actele subsecvente acestuia, cu impact direct asupra colectării semnăturilor de susținere, depunerii candidaturilor, desfășurării campaniei electorale, organizării votării propriu-zise, numărării voturilor și centralizării rezultatelor”, arată autorii proiectului.
Prin urmare, aceștia apreciază că sunt incidente prevederile art. 128 alin. (2) și art. 177 alin. (2) din Codul Administrativ, astfel încât, dată fiind situația de urgență provocată de epidemia cu noul coronavirus, se impune prelungirea duratei mandatului autorităților locale pentru care s-au organizat alegeri locale în 2016.
CITEȘTE ȘI Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă 7,2 miliarde de dolari anul trecutOrganizarea alegerilor locale din acest an la data de 28 iunie este foarte puțin probabilă, potrivit premierului Ludovic Orban, precizând că data trebuie amânată.
„Este din ce în ce mai puțin probabil ca alegerile locale să aibă în 28 iunie. Nu putem să ne permitem să facem alegeri în care să strângă candidații semnături, să își facă campanie electorală, când avem restricții la circulație și nu existe posibilitatea de întruniri publice. Este clar aproape că, în data de 28 iunie, nu se mai pot organiza alegeri locale”, a afirmat Orban.