Universitățile olandeze l-au criticat pe unul dintre candidații la alegerile generale de săptămâna viitoare pentru că a sugerat că Olanda are prea mulți studenți străini care urmează cursuri în limba engleză, descriind propunerile sale ca fiind „ridicole”, scrie The Guardian.
Pieter Omtzigt, un deputat popular al cărui partid, Noul Contract Social (NSC), se bucură de un puternic sprijin în sondajele de opinie în perspectiva alegerilor generale din 22 noiembrie, a declarat jurnaliștilor internaționali că țara s-ar putea confrunta cu un deficit de forță de muncă în următorii cinci ani, deoarece foarte mulți studenți de la universitățile olandeze își obțin calificările în limba engleză și apoi se întorc în țările lor. Partidul său propune limitarea migrației anuale în Olanda la 50.000 de persoane, cifră care ar include și studenții, arată G4Media.
Acum, asociația universităților din Olanda (UNL) a ripostat, afirmând că economia olandeză are nevoie de vorbitori de limba engleză de nivel înalt și că este „ridicol” să ne întoarcem la vremurile în care totul se făcea în limba olandeză.
Președintele interimar al UNL, Jouke de Vries, a declarat: „Este un punct de cotitură în discuție. Ceea ce văd este ceea ce eu numesc închiderea minții olandeze. Am avut o perioadă de globalizare, dar în prezent există noi partide politice care au o opinie diferită despre acest tip de lucruri, cum ar fi NSC”.
„Este o evoluție în întreaga lume, statele naționale devin tot mai importante, granițele devin tot mai importante. Dar, în opinia mea, este ridicol să spunem că trebuie să facem totul în olandeză. Studenții olandezi învață multe de la studenții internaționali… mulți dintre membrii personalului nostru provin din străinătate… iar economia noastră din Olanda este foarte deschisă. Așadar, avem nevoie de oameni care pot vorbi și scrie în engleză la cel mai înalt nivel.”
Îngrijorările legate de internaționalizarea educației au crescut în această țară mică, axată pe exporturi, după ce o avalanșă de cursuri de licență în limba engleză a provocat o triplare a numărului de studenți internaționali între 2005 și anul trecut. În acest an, potrivit UNL, 26% din cei 340.000 de studenți ai țării sunt provin din alte state.
Acest lucru, spun criticii, a pus o presiune suplimentară pe o piață imobiliară dificilă. Un nou proiect de lege privind educația propune deja ca cele mai multe diplome de licență să fie „olandeze în primul rând” și să limiteze numărul de studenți internaționali.
Cu toate acestea, ministrul educației, Robbert Dijkgraaf, din partea partidului liberal D66, a cerut ca oricare ar fi partidul care va conduce următorul guvern să evite să intervină asupra sistemului de educație.
CITEȘTE ȘI Guvernul a tăiat tichetele de masă pentru angajații de la CFR și Metrou. Transporturile vor să fie acordate din nou: Rezultatele negative ale societăților nu sunt cauzate de ”activitatea presupus ineficientă”Dijkgraaf, a declarat: „Aud uneori caricaturi care spun că trebuie să facem totul în olandeză și să ne întoarcem la sistemul de acum 50 de ani. Iar acest lucru este cu adevărat un pas înapoi. Creșterea nelimitată este în detrimentul sistemului nostru, dar este ca o operație chirurgicală fină – a interveni cu toporul nu rezolvă problema.”
Omtzigt, vorbind săptămâna trecută la Amersfoort, a declarat jurnaliștilor internaționali: „Patruzeci la sută dintre noii studenți din primul an la universitățile olandeze vin din străinătate și apoi se întorc în țară, deoarece predăm în limba engleză. Și aceasta este o modalitate de a avea o lipsă de forță de muncă în cinci până la zece ani în sectoare cruciale, deoarece nu ți-ai educat propria populație”.
Partidul NSC al lui Omtzigt a fost creat în urmă cu doar trei luni, dar acum se află la egalitate în sondaje cu Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), partidul premierului demisionar, Mark Rutte.
Însă experții îndeamnă țara să nu urmeze exemplul Danemarcei, care a limitat numărul de studenți la cursurile de limba engleză în urmă cu doi ani, dar care a sugerat acum să deschidă din nou locurile în universități pentru cei din străinătate din cauza lipsei de forță de muncă.
„Ideile actuale de reducere a numărului de studenți și personal internațional dau un semnal greșit și vor speria talentele internaționale de top într-un moment în care economia noastră și societatea în ansamblu au nevoie disperată de forță de muncă înalt calificată”, a declarat Robert-Jan Smits, președintele consiliului executiv al Universității de Tehnologie din Eindhoven. „Nu ar trebui să facem aceeași greșeală ca și Danemarca”.
CITEȘTE ȘI Războiul din Gaza își pune deja amprenta asupra rezervărilor de călătorii aerieneOrganizația de afaceri olandeză VNO-NCW este, de asemenea, îngrijorată de reducerea numărului de studenți internaționali și de reducerea avantajelor fiscale pentru persoanele care ocupă locuri de muncă în care talentele locale sunt rare. „Avem cu adevărat nevoie de studenți străini, de exemplu în domenii tehnice … pentru companiile de înaltă tehnologie, de la ASML la noile scale-up-uri”, a declarat un purtător de cuvânt.
Ken Giller, profesor emerit de sisteme de producție vegetală, la Universitatea Wageningen & Research, a declarat că instituțiile specializate precum cea a sa funcționează în întregime într-un context internațional. „Amprenta globală a educației olandeze este masivă. Olanda este o țară mică, dar în lucruri precum educația internațională își depășește cu mult ponderes.”
Dijkgraaf a avertizat următorul guvern olandez să nu piardă simțul nuanțelor. „Creșterea nelimitată nu este în mod clar sustenabilă”, a spus el. „Dar trebuie să găsiți acest echilibru fin între a păstra sistemul nostru accesibil și pentru studenții olandezi și a vă asigura că satisfaceți cerințele pieței muncii.”