NATO va înființa în România un centru de instruire pentru operarea de aeronave militare F-16, unde vor fi antrenați inclusiv piloți din Ucraina, țară care ar urma să primească din Occident astfel de avioane ca sprijin în războiul cu Rusia.
Anunțul a fost făcut de către Administrația Prezidențială, după ședința de joi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
″(...) în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina″, a transmis instituția.
Potrivit sursei citate, acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică.
Publicația POLITICO a scris luna trecută că țările NATO se apropie de demararea unui program de furnizare de avioane F-16 Ucrainei, peste câteva luni, iar coaliția de țări occidentale are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloților ucraineni, sub coordonarea producătorului mărcii de aeronave, gigantul american al apărării Lockheed Martin.
Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziționate din Portugalia, și urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia.