Toată echipa de conducere a lui Daniel Morar a “dispărut” din fruntea DNA, la mai puțin de doi ani de la instalarea lui Tiberiu Nițu în funcția de procuror general al României și a Laurei Codruța Kovesi în fruntea Direcției.
Fostul șef al Secției a I-a de combatere a corupției din cadrul DNA, Lucian Papici, cere revenirea la Parchetul Tribunalului Timiș. Mariana Alexandru, adjunct al șefului Secției a II-a de combatere a infracțiunilor conexe corupției și-a cerut pensionarea în toamna anului trecut. Nici șeful Secției a II-a, Doru Țuluș, nu mai ocupă această funcție, el fiind, de altfel, primul șef înlocuit, imediat după plecarea lui Daniel Morar la Curtea Constituțională. Țuluș activează, totuși, în continuare, în DNA.
În toamna anului 2013 erau organizate ample proteste pentru susținerea procurorilor Lucian Papici, Mariana Alexandru și Doru Țuluș în echipa de conducere a DNA. Societatea civilă a reacționat imediat ce a suspectat că noul procuror general al României, Tiberiu Nițu, vrea să înlocuiască echipa de conducere a DNA, imediat ce Daniel Morar a fost propulsat la Curtea Constituțională.
Într-un final, pentru a fi detensionată situația, s-a apelat la un “troc” politic. PSD a fost de acord cu numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA, iar “dreapta” a fost nevoită să accepte înlocuirea lui Doru Țuluș, dar și instalarea lui Claudiu Dumitrescu în echipa de conducere a Direcției.
Un an mai târziu Mariana Alexandru – care a instrumentat, printre altele, dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase – și-a cerut, subit pensionarea.
A venit, acum, rândul lui Lucian Papici, între timp înlocuit de la conducerea Secției a I-a, dar păstrat, totuși, șef de serviciu, să ceară revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, de unde a plecat în urmă cu 12 ani.
Iată, așadar, cum ceea ce nu s-a putut face imediat, din cauza presiunii străzii, s-a reușit lent, în mai puțin de doi ani. Iar mandatul Laurei Codruța Kovesi în fruntea DNA expiră anul viitor.