Valoarea clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, în funcție de care este calculat impozitul impus la plată, va fi actualizată anual de primărie, cei care nu sunt de acord cu suma rezultată având posibilitatea să conteste în contencios administrativ, pe baza unei evaluări autorizate independente.
Noua regulă, care modifică actualul Cod Fiscal, a fost aprobată de Senat cu o largă majoritate și mai trebuie avizată doar de către deputați și promulgată de președintele Klaus Iohannis pentru a fi aplicată.
Astfel de știri vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controaleAstăzi, Codul Fiscal stabilește că, pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
b) valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.
Această regulă a fost însă completată acum de parlamentari cu o nouă prevedere care stabilește că valoarea clădirilor nerezidențiale va fi actualizată anual de către autoritatea publică locală și că valoarea astfel calculată va putea fi contestată în contencios administrativ pe baza unei evaluări autorizate independente.
La sfârșitul lunii august, ministrul Finanțelor susținea că impozitul pe clădiri va fi simplificat astfel încât să nu mai fie nevoie de evaluare.
În prezent, evaluarea este necesară pentru stabilirea valorii impozabile a imobilelor deținute atât de firme, cât de persoane fizice care dețin clădiri nerezidențiale (spații comerciale) sau cu scop mixt (locuință și pentru activitate economică).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful ANAF: Din 2017, eliminăm hârtia, vom primi doar declarații onlineConform Codului fiscal în vigoare, evaluarea se efectuează după un standard special (GEV 500) dedicat stabilirii valorii impozabile care nu poate fi utilizată în alte scopuri, cum ar fi pentru garantarea împrumuturilor (în acest situații sunt alte standarde de evaluare) sau pentru înregistrarea în contabilitate. Valoarea rezultată este exclusiv destinată calculului impozitului pe clădire și, din această cauză, reprezintă un cost suplimentar față de impozit.
Evaluarea trebuie refăcută, conform situației actuale, la fiecare 5 ani în cazul persoanelor fizice si la 3 ani în cazul persoanelor juridice, în caz contrar aplicându-se cota majorată de impozit de 2%, respectiv de 5% asupra valorii impozabile.
Sistemul de impozitare a clădirilor a fost modificat de la 1 ianuarie 2016 și a fost clarificat în primul trimestru al anului. Principala schimbare a fost aplicarea cotei de impozit diferențiat în funcție de destinația clădirii.
Situația s-a complicat în cazul persoanelor fizice care au firme sau PFA înregistrate în propriile locuințe. Aceste imobile au fost încadrate la categoria clădiri mixte. Având în vedere că în actul de spațiu (de închiriere, comodat) suprafețele de locuit, respectiv pentru activitatea economică nu sunt de fiecare dată delimitate, au fost necesare clarificări suplimentare, în prima parte a acestui an, din partea Finanțelor privind calculul impozitului.
Cotele de impozit sunt între 0,08% și 0,2% pentru clădirile rezidențiale și între 0,2% și 1,3%, cu posibilitatea de majorare a cotei maxime cu 50%, pentru clădirile nerezidențiale.