O comisie condusă de Liviu Dragnea va realiza, într-un an, Strategia ”România 2040”

O comisie condusă de Liviu Dragnea va realiza, într-un an,  Strategia ”România 2040”
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 mar 2019

Parlamentul a aprobat, prin votul coaliției de guvernământ, un proiect de lege, propus de Guvern, privind Strategia ”România 2040”, care urmează să fie elaborată de o comisie condusă de președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Proiectul instituie obligația elaborării și actualizării Strategiei de dezvoltare economică și socială a României pe termen lung, denumită Strategia "România 2040" precum și cadrul ”instituțional de realizare și de asigurare a consensului național”.

Urmărește-ne și pe Google News

”Strategia "România 2040" va fi elaborată prin consens național și va cuprinde scenarii și politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. Strategia "România 2040" se va elabora în concordanță cu strategiile și direcțiile de dezvoltare pe termen mediu și lung asumate la nivelul Uniunii Europene. Autoritățile administrației publice, Academia Română, academiile de ramură, instituțiile de învățământ superior, instituțiile de cercetare-dezvoltare de drept public și privat, sindicatele și patronatele de ramură, precum și organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei "România 2040", se arată în proiect.

Atenție ce spuneți sau scrieți! Parlament: Exprimarea inechivocă a intenției de săvârșire a unui act de terorism, indiferent de context sau modalitate, va fi considerată tentativă și pedepsită cu închisoarea CITEȘTE ȘI Atenție ce spuneți sau scrieți! Parlament: Exprimarea inechivocă a intenției de săvârșire a unui act de terorism, indiferent de context sau modalitate, va fi considerată tentativă și pedepsită cu închisoarea

Conform acestuia, strategia va fi elaborată sub directa responsabilitate a Parlamentului, de către Comisia "România 2040", care ”este condusă de Președintele Camerei Deputaților”. Coordonarea metodologică și științifică a activității Comisiei "România 2040" precum și a întregului proces de elaborare a strategiei vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică și Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Comisia "România 2040" își va desfășura activitatea pe perioadă de un an de la data intrării în vigoarea a noii legi, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât și în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare și sinteză.

Comisia este alcătuită din: preşedintele Camerei Deputaţilor care este şi preşedintele Comisiei "România 2040"; 2 reprezentanţi ai Guvernului României desemnaţi de prim-ministrul României; 2 reprezentanţi ai Presedinţiei României; câte un reprezentant al partidelor parlamentare; câte 2 reprezentanţi ai comisiilor de specialitate dinSenat şi Camera Deputaţilor; 2 reprezentanţi ai Academiei Române desemnaţide preşedintele Academiei Românie; câte 2 reprezentanţi ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză; 5 personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şiuniversitar desemnate de conducerea Comisiei "România 2040", la propunerea Consiliului deProgramare Economică; un reprezentant desemnat de Consiliul Naţionalal Rectorilor.

Comisia va organiza dezbateri publice, sub forma unor forumuri naționale, cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă. Comisia poate să-și organizeze subcomisii pe domenii strategice, alcătuite din experți care să acorde sprijin pentru definirea obiectivelor sectoriale.

Dăncilă, neînțelegând de ce autostrăzile sunt contestate din motive de mediu: Toți cei care își iubesc țara să ne unim în jurul acestei nevoi acute de a accelera proiectele de infrastructură CITEȘTE ȘI Dăncilă, neînțelegând de ce autostrăzile sunt contestate din motive de mediu: Toți cei care își iubesc țara să ne unim în jurul acestei nevoi acute de a accelera proiectele de infrastructură

Strategia va fi actualizată în funcție de schimbările din contextul internațional și de evoluțiile economico-sociale interne, la un interval de 3 ani.

”Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia "România 2040". La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, autoritatea administrației publice centrale responsabilă cu finanțele publice va lua în considerare cu prioritate prevederile Strategiei "România 2040". Pentru eficientizarea cheltuielilor, se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele și proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia "România 2040". Guvernul are obligația de a aplica Strategia "România 2040", prin elaborarea aprofundată de politici sectoriale pe termen scurt și mediu”, stabilește proiectul de lege.

Senatorii au respins, în urma deciziei CCR, dezincriminarea faptelor de corupție în favoarea terților. Funcționarii nu vor putea utiliza informații de serviciu și face acte de comerț pentru profit personal CITEȘTE ȘI Senatorii au respins, în urma deciziei CCR, dezincriminarea faptelor de corupție în favoarea terților. Funcționarii nu vor putea utiliza informații de serviciu și face acte de comerț pentru profit personal

Profit.ro a relatat că, sub patronajul președintelui Iohannis, Academia României a elaborat încă din 2015 o Strategie de dezvoltare durabilă a României pentru următorii 20 de ani.

Proiectul de atunci prevedea ca președintele țării să fie ales de Parlament, pentru "o formulă coerentă de democrație parlamentară", regândirea urgentă a actualului sistem de impozitare, unificarea Pilonului I de pensii cu Pilonul II, schimbarea radicală a politicii salariale, menținerea unui ritm mediu anual de creștere a PIB de 3–4% care să poată urca însă la 5%, limitarea dreptului de cumpărare a terenurilor agricole de către cetățenii străini în condiții agreate de UE, minimum două noi locații militare pentru facilități americane și listarea la Bursă a unui fond de investiții pentru Republica Moldova.

Senatorii au aprobat, în iunie 2016, o inițiativă legislativă a PSD care obliga Guvernul să redacteze o strategie de dezvoltare pe o perioadă de nu mai puțin de 50 de ani, document care dacă nu ar fi aprobat de Parlament, ar conduce la căderea Executivului. Ajuns la guvernare, PSD și-a schimbat părerea și a considerat că proiectul trebuie respins. 

viewscnt
Afla mai multe despre
strategie
dezvoltare
guvern
romania 2040
liviu dragnea
pnl