Nivelul migrației nete din UE în Marea Britanie - la cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani; migrația netă a cetățenilor din Bulgaria și România s-a înjumătățit din 2016 până în prezent

Nivelul migrației nete din UE în Marea Britanie - la cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani; migrația netă a cetățenilor din Bulgaria și România s-a înjumătățit din 2016 până în prezent
scris 29 nov 2018

Migrația netă din Uniunea Europenă în Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, în timp ce migrația netă din România și Bulgaria s-a înjumătățit din 2016, conform datelor publicate Biroul Național de Statistică (ONS) din Regatul Unit, scrie The Guardian.

Migrația netă a cetățenilor din România și Bulgaria s-a înjumătățit din 2016 până în prezent, ajungând la 34.000. Acesta este cel mai scăzut nivel din 2014, când cele două țări au primit acces total la piața muncii din Marea Britanie, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Migrația netă din UE în Marea Britanie până în iunie în acest an este de 74.000 de cetățeni, cel mai scăzut nivel din septembrie 2012, când migrația netă a fost 65.000. Migrația netă reprezintă diferența dintre numărul cetățenilor care părăsesc țara și cei care intră.

Migrația netă din țările din afara UE este la cel mai înalt nivel din 2004 până în prezent, fiind vorba despre 248.000 de cetățeni.

FOTO Declarație politică în cadrul Parteneriatului Strategic, semnată de Iohannis și Macron. Franța continuă să sprijine aderarea României la Schengen. O nouă foaie de parcurs pe 4 ani CITEȘTE ȘI FOTO Declarație politică în cadrul Parteneriatului Strategic, semnată de Iohannis și Macron. Franța continuă să sprijine aderarea României la Schengen. O nouă foaie de parcurs pe 4 ani

Parlamentarul conservator Phillip Lee, care și-a dat demisia din guvern din cauza strategiei privind Brexitul, a declarat că este un semn al „Brexod”: „Cetățenii UE sunt baza care susține serviciile publice fundamentale din această țară. Nu putem să stăm și să ne uităm în timp ce servicii publice ca NHS (sistemul de sănătate) sunt afectate de Brexit. Nu asta li s-a promis cetățenilor în 2016”.

Migrația netă din țările UE A8, cele care s-a alăturat blocului european în 2004, printre care și Polonia și Republica Cehă, a ajuns la -14.000 în iunie 2018.

Migrația netă din țările UE15 – membre mai vechi precum Germania, Italia și Spania – a scăzut de la 84.000 în iunie 2016 la 47.000 în iunie 2018.

Madeleine Sumption, directorul Observatorului privind Migrația de la Universitatea Oxford, a declarat: „Migranții din UE au plecat în număr mare de când a avut loc referendumul iar migrația netă a scăzut. Valoarea scăzută a lirei a făcut din Marea Britanie un loc mai puțin dezirabil iar condițiile economice din țările de origine ale migranților s-au îmbunătățit”.

Datele sugerează că migrația netă din țările aflate în afara UE este de trei ori mai mare decât migrația netă din UE. În total, migrația netă internațională pe termen lung este de 273.000, un număr mai mic decât nivelul record din 2016, de 330.000, dar de trei ori mai mare decât ținta guvernului de 100.000.

În raportul ONS este precizat că declinul a fost determinat de scăderea migrației din țările est-europene care au aderat în 2004. Creșterea în migrația non-UE a fost înregistrată în 2018, mai ales vizând cetățeni din Asia.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
migratie