Nicușor Dan a prezentat proiectul de buget al Primăriei Capitalei pe 2024

Nicușor Dan a prezentat proiectul de buget al Primăriei Capitalei pe 2024
scris 11 feb 2024

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat, duminică, proiectul de buget al instituției pentru anul 2024, menționând că ar mai fi fost investiții pe care ar fi dorit să le includă, însă reprezentanții municipalității vor să fie responsabili cu bugetul local, să nu ducă Primăria ”din nou în zona de faliment”. ”Cu totul, excluzând viitoare fonduri europene și excluzând sume care doar tranzitează conturile noastre, este un buget de 6,5 miliarde lei”, a afirmat el, potrivit News.ro.

Nicușor Dan a prezentat, duminică, într-o conferință de presă, proiectul de buget pe 2024 al municipiului București, pus în dezbatere publică, menționând că, probabil, ședința de vot a bugetului va fi în 1 sau 4 martie.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO&VIDEO Gigantul american al apărării Lockheed Martin poate produce baterii în România CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Gigantul american al apărării Lockheed Martin poate produce baterii în România

Extinderea programului de sport în școli

El a vorbit despre ”extinderea considerabilă” a programului de sport în școală, care a funcționat la un nivel experimental și pentru care a propus 20 de milioane de lei în proiectul de buget.

”Asta înseamnă că țintim 50.000 de elevi din cei aproximativ 270.000 câți sunt în București, școală generală și liceu (…) grupe de 15-20 de copii din respectiva școală care, sub coordonarea unui profesor, care va fi plătit de noi, adică noi plătim școala, școala plătește profesorul cu ora, în afara orelor de școală și în general pe bazele sportive ale școlilor, pe terenurile de sport și sălile de sport, fac disciplinele sportive, handbal, volei, fotbal, sporturi individuale, atletism ș.a.m.d.”, a explicat el.

Dan a menționat că, în lipsă de spațiu, se poate plăti pentru închiriere, inclusiv de bazine de înot.

”Continuăm investițiile în termoficare; în 2023 am reușit să schimbăm 50 de kilometri de rețea principală, anul ăsta țintim 70. Avem pentru asta și fondurile europene, și fonduri de la Ministerul Dezvoltării și fonduri locale și pentru acolo unde au fost tot timpul probleme, la capete de rețea, este în curs achiziția publică pentru cele 20 de centrale și avem bani puși în buget pentru asta”, a arătat el.

Trump afirmă că ar încuraja Rusia să ”facă orice vrea” oricărei țări NATO care nu plătește destul. Reacția Casei Albe CITEȘTE ȘI Trump afirmă că ar încuraja Rusia să ”facă orice vrea” oricărei țări NATO care nu plătește destul. Reacția Casei Albe

Marile lucrări de infrastructură

”Începem reabilitarea celor 50 de kilometri linie de tramvai, avem bani puși în buget pentru asta. Bineînțeles că așteptăm deschiderea Programului Operațional Regional pentru ca mare parte din bani să-i ducem de acolo și din împrumuturile pe care putem să le luăm numai după ce accesăm banii europeni”, a afirmat primarul.

El a adăugat că în buget sunt bani pentru extinderea rețelei de tramvai, pentru studii de fezabilitate privind Piața Unirii, inelul median, extinderea de la Băneasa, menționând și achiziția celor o sută de tramvaie, a o sută de troleibuze, dar și banii prevăzuți pentru plata ratelor la autobuzele Otokar, cumpărate de administrația precedentă și neplătite.

”Nu o să cheltuim niciun ban anul acesta, dar am deschis această linie în buget și vom face achiziția pentru 250 de noi tramvaie, o achiziție foarte, foarte consistentă, de ordinul 800 de milioane de euro, pentru care vom depune o aplicație în POR, după care vom ieși să ne împrumutăm”, a arătat primarul general.

Potrivit acestuia, a fost prevăzută o sumă consistentă pentru reparații de străzi și trotuare.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reunește în ședință pe 29 februarie, când Teodosie va fi judecat pentru răzvrătire și presiune publică CITEȘTE ȘI Sinodul Bisericii Ortodoxe Române se reunește în ședință pe 29 februarie, când Teodosie va fi judecat pentru răzvrătire și presiune publică

Parcuri

Nicușor Dan a afirmat că au fost prevăzuți bani în buget pentru înlocuirea a 30 de locuri de joacă, astfel că vor rămâne doar patru care nu vor fi complet înlocuite în acest mandat.

De asemenea, sunt bani pentru sistemul de irigații din mai multe parcuri, între care Cișmigiu și Herăstrău, pentru un puț de apă în Parcul Circului, reparații de alei.

Doi foști premieri, dușmani declarați, revendică fiecare victoria în alegerile din Pakistan, unul dintre ei din închisoare. Șeful armatei felicită țara pentru \ CITEȘTE ȘI Doi foști premieri, dușmani declarați, revendică fiecare victoria în alegerile din Pakistan, unul dintre ei din închisoare. Șeful armatei felicită țara pentru "succesul" scrutinului. Îngrijorate, SUA, Marea Britanie și UE solicită o anchetă

Sănătate

”În sfârșit, după ce proiectul a început în 2009 și s-au tăiat mai multe rânduri de panglici, o să terminăm lucrările de la Spitalul Foișor și am pus aproximativ 30 de milioane de lei pentru asta”, a subliniat Nicușor Dan.

El a anunțat începerea proiectului privind Banca de Țesuturi de la Spitalul Colentina (circa 20 de milioane de lei) și continuarea unor lucrări la alte unități medicale, un corp nou de Terapie Intensivă pentru neonatologie la Spitalul Filantropia.

”Dacă Ministerul Sănătății ne va permite, ceea ce pentru moment nu pare că vrea să facă, să găsească o soluție pentru mutarea temporară a unei părți din Maternitatea Bucur pentru care avem bani din PNRR ca să o consolidăm”, a menționat primarul general.

Acciza la motorină pentru transportatori și distribuitori va fi subvenționată de Ministerul Finanțelor cu 13 bani/litru. De la 1 iulie crește iarăși prețul la benzină și motorină CITEȘTE ȘI Acciza la motorină pentru transportatori și distribuitori va fi subvenționată de Ministerul Finanțelor cu 13 bani/litru. De la 1 iulie crește iarăși prețul la benzină și motorină

Mai puțini bani decât anul trecut

Nicușor Dan a adăugat că s-au prevăzut 25 de milioane de lei pentru terminarea Planului Urbanistic General, fonduri pentru Baza de date urbane, că vor fi reabilitate mai multe clădiri cu risc seismic.

”Am pus un milion de lei pentru teste antidrog de care Poliția și națională, și locală are nevoie, de asemenea, și pentru continuarea programului de sterilizare pentru câini și pisici, care a început să meargă de când oamenii au înțeles că putem să îi și amendăm”, a menționat el.

”Din păcate, avem mai puțini bani decât anul trecut, după cum am spus de mai multe ori avem 620 de milioane de lei care ni s-ar cuveni și pe care Guvernul a propus și Parlamentul a decis să nu ni-i dea, o reducere de la 50% la 47% a impozitelor pe salarii ale bucureștenilor, care ar fi trebuit să fie 50% la noi și au fost 47 și 2% pentru instituțiile de cultură care sunt toate la noi și pentru care nu am primit acești bani, pe când județele i-au primit. Sunt din cauza asta foarte multe lucruri pe care am fi dorit să le facem și pe care nu am avut bani să punem în buget ca să le facem. De exemplu, deși ALPAB-ul a propus, am tăiat în mare parte paza din parcuri, am tăiat 100 de milioane de la Administrația Străzilor pentru reparații de străzi și trotuare (…), mai multe reparații la instituțiile de cultură, la mai multe clădiri pe care le avem, reparații de alei, la Circ, în cimitire, policlinici, sunt niște centrale termice vechi, de cartier, care nu au mai fost reparate de mult timp. Toate aceste investiții am fi vrut să le avem, dar vrem să fim responsabili cu bugetul local, să nu ducem Primăria din nou în zona de faliment”, a subliniat Nicușor Dan.

El a precizat că prin buget ”trec” sume care vin, de exemplu, de la Ministerul Sănătății pentru plata salariilor medicilor, la fel pentru plata personalului neclerical al cultelor. Totodată, în buget sunt prevăzute sume pentru plata, de exemplu, a unor tramvaie, întrucât deocamdată nu există confirmarea oficială privind finanțarea lor.

”Cu aceste precizări, deci excluzând tipul acesta de sume, am pus în buget 6 miliarde venituri, parte din impozitul pe salarii al bucureștenilor și venituri proprii, plus încă 425 de milioane care sunt fonduri europene achiziții pe fonduri europene pe care noi le-am plătit în 2023, dar care ne vor fi decontate în 2024. Deci cu totul, excluzând viitoare fonduri europene și excluzând aceste sume care doar tranzitează conturile noastre, este un buget de 6,5 miliarde lei”, a arătat Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, subvențiile la termie și transport au fost evaluate între 1-1,1 miliarde de lei fiecare.

”Investițiile – nu am făcut o socoteală, pentru că ele sunt puse pe fiecare instituție, dar așa, la ochi, aș zice că sunt de ordinul un miliard de lei”, a mai arătat primarul.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan buget
primăria capitalei buget